Saturday, May 21, 2011

kabaklı kiş



kabağın kişe çok yakışacağını tahmin ediyordum. gerçekten de öyle oldu. diğer hamurdan farklı olarak bunda zeytinyağ var ve bu sefer tam buğday unu ve normal unu karıştırarak yaptım.

hamuru için:
1 su brd tam buğday unu
1/2 su brd beyaz un
1 tatlı kş tuz
1 yumurta
3 çorba kş su
1 çay brd zeytinyağ

üzeri için:
2 kabak
3 diş sarımsak
zeytinyağ
tuz, dereotu kurusu
2 yumurta
1 çay brd süt
1 su brd ufalanmış beyaz peynir
1 çay kş karabiber

hamuru hazırlamak için un ve tuzu bir kaba koyup ortasını havuz gibi açıyoruz. havuza su, zeytinyağ ve yumurtayı koyup hamuru yoğuruyoruz. sonra pie kabımızın tabanına yayıyoruz bütün hamuru. kenarları da yarıya kadar yukarı çıkacak. tabanına çatalla delikler açıp bir kenarda dinlenmeye bırakıyoruz hamuru.

o sırada kabakları hazırlıyoruz. üzerini kazıdığımız kabakları yarım santim eninde halka halka doğruyoruz. gene halka halka kestiğimiz sarımsaklarla zeytinyağında hafif kavuruyoruz. tuzunu da ekliyoruz. 10 dakika kadar pişmesi yeter. en son dereotunu da ekliyoruz. taze varsa taze de kullanabilirsiniz. ben kurusunu koydum. bu bir kenarda ılırken sütlü karışımı hazırlıyoruz.

1 yumurtayı 1 çay kaşığı karabiberle çırpıp üzerine 1 çay brd süt ve 1 su brd beyaz beyniri ekliyoruz. hepsini karıştırıyoruz.

pie kabındaki hamurun üzerine önce kabakları yayıyoruz. sonra sütlü karışımı üzerine döküyoruz. 180 derece fırında yaklaşık 1 saat pişiyor. üzeri kızarmış olarak çıkarıyoruz.

hamur kabarmasın diye deliyoruz ama kiş pişerken sağı solu kabarıyor bazen. hiç önemli değil. dışarı çıkardıktan 3-5 dakika sonra bu kabarıklık iniyor ve üzeri dümdüz oluyor.

5 comments:

  1. Ben bunu bu aksam yapiyorum, haberin olsun.

    ReplyDelete
  2. yaptim, guzel oldu, fakat bi' daha yaparsam bi' takim degisiklikler yapabilirim:

    1. benim tepsi buyuk oldugundan 300 gr un pastry'nin cok ince olmasina sebep oldu. ya tepsiyi degistirmek gerek ya da hamuru 1.5 kat buyutmek gerek. aslinda daha albenili olmasi icin quiche'i dort-bes 8-10 cm capli yapmak daha guzel olabilir.

    2. pastry'nin iyi pismesi icin karisimlari uzerine koymadan once pastry'nin kendisinin pisirilmesi iyi fikir olabilir diye dusundum pisirirken. baktim ki buna blind baking deniyor ve quiche yaparken kullanilan tekniklerden biri.

    3. 180 derecede 50-60 dakika dogruymus. ben daha onceden oldu sandim, cikardim ustunun kizarmis ve sismis olmasina karsin alti pismemisti. quiche'in son 10-15 dakika icin, firinin alttan isitma secenegi varsa bu secenek kullanilarak pisirilmesi daha iyi sonuc verebilir.

    biraz detaya girdim galiba ama bundan sonraki yapisimizda ozellikle 2 numarali detay cok ise yarayabilir. :)

    ReplyDelete
  3. kiş, pie gibi şeyler yapmaya meraklıysan seramik pie kabı almanı tavsiye ederim özgür. bulacağın tarifler genelde hep bu kabın boyutuna uygun ölçülerle olacaktır. büyüklük ve şekil olarak da bu tarifler için ideal bir tepsi bence bu.

    hamurun önceden yarı pişirildiği tarifler ben de gördüm ama bende hamur ve malzemeler birlikte rahatça pişti.

    son olarak, kaç derecede ne sürede pişirileceği fırından fırına çok değişiyor. yani tarifler ne derse desin herkes süre ve özellikle de alt-üst pişme durumları için kendi fırınının özelliklerini gözetmeli.

    afiyet oldu mu bari. onu yazmamışsın sonuç olarak? :)

    ReplyDelete
  4. bi' de, bi' de, bi' de... gorsel acidan daha guzel bi' sonuca ulasmak icin karisimlarin quiche'e eklenme sirasinin degistirilmesi gerektigini dusunuyorum. boylelikle ister kabak olsun, ister baska bi' sey, sutlu karisimin uzerinde daha net gorunur boylelikle.

    ReplyDelete
  5. hem guzel oldu hem de afiyetle yedik sedef hanim. tesekkur ederiz. bu tarifleri yazan elleriniz dert gormesin efendim. hurmetler. :)

    ReplyDelete