Monday, February 24, 2014
zeytinyağlı yeşil fasulye
1 kg yeşil fasulye
1 büyük soğan
2-3 diş sarımsak
2-3 domates
1 çorba kaşığı salça
tuz, şeker
zeytinyağ
1/2 limon
fasulyeleri ayıklayıp yıkıyoruz. önce ortadan ikiye, çok büyükse üçe de böldüm ve sonra da boylamasına ikiye kesiyoruz.
yemeklik doğradığımız soğanı ve sarımsağı 1 çay bardağı zeytinyağında şeffaflaşıncaya kadar çeviriyoruz. sonra küp küp doğranmış domates ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri de ekliyoruz. 1 çorba kaşığı salçayı da ekleyip biraz çevirip fasulyeleri tencereye koyuyoruz. üzerine 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip, yarım limonun tamamı olmayacak şekilde limonunu da sıkıp pişmeye bırakıyoruz.
taze fasulye epeyce pişmek istiyor. en az 1 saat sonra ara ara tadına bakarak pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.
Sunday, February 23, 2014
pankek
2 yumurta
2 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı süt
1.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
önce yumurta ve şekeri çırpma teliyle köpürtüyoruz. sonra süt, un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip un tamamen eriyinceye kadar çırpıyoruz. akışkan, koyu kıvamlı bir karışım oluyor.
yapışmaz ve küçük tabanlı bir tavanın tabanına çok çok az sıvı yağ döküp tava kızınca tabanını kaplayacak kadar karışımımızdan boşaltıyoruz. altı pişince spatula ile ters çevirip diğer tarafını da pişiriyoruz.
kivi, muz gibi meyvelerle, ayrıca çikolata sosu, dondurma, reçel gibi tatlılarla da yiyebilir,
servis edebilirsiniz pankeki. biz kendi yaptığım böğürtlenli dondurma ile yedik :)
Saturday, February 22, 2014
fırında karnıyarık
sebze kızartmaya süper bir alternatif var, o da fırınlamak. bu karnıyarık da şu şekliyle hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli oluyor.
5-6 patlıcan
200 gr kıyma
1 soğan
2 sivri ya da çarliston biber
1 çorba kaşığı salça
2 domates
zeytinyağ
tuz, karabiber, kimyon
patlıcanları alacalı soyup bir fırın kabına diziyoruz. sonra üzerlerinde ip gibi zeytinyağ gezdirip oldukları yerde çevirip her taraflarının yağlanmasını sağlıyoruz. 200 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişiyorlar.
o esnada da biz içini hazırlıyoruz. hiçbir şeyi kavurmadan kıyma, soğan, biber ve salçayı bir tencereye koyup üzerinde şöyle bir zeytinyağ gezdirip arada karıştırarak harcı pişiriyoruz. kıymalar kırmızlığını tamamen kaybettiğinde yarım bardak kadar da sıcak su, tuz, karabiber ve biraz da kimyon ekleyip biraz daha pişiriyoruz.
fırından çıkarttığımız patlıcanları bıçakla boydan boya yarıp içlerine kaşıkla kıymalı harçtan dolduruyoruz.
domatesleri rendeleyip patlıcanların üzerine koyup, gene yarım bardak kadar sıcak su da ekleyip yeniden fırına veriyoruz. yaklaşık yarım saat de fırında pişiyor.
sonra yanında cacıkla mesela, afiyetle yiyoruz..
Friday, February 21, 2014
karnabahar kızartma
1 orta boy karnabahar
3 yumurta
3 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı süt
sıvıyağ, tereyağ
3-4 diş sarımsak
yoğurt
kırmızı pul biber
karnabaharı çiçeklerine ayırıp buharda pişirme aparatını yerleştirdiğim tencerede haşladım. çiçekler dağılmadan ocaktan indirdim.
çukur br tabakta önce yumurtaları çırpıp sonra un ve sütü de ekleyip un iyice eriyinceye kadar çatalla çırpmaya devam ettim.
karnabahar çiçekleri bu karışıma bulayıp kızgın sıvıyağda kızarttım.
karnabaharları sarımsaklı yoğurt ve üzerine de kırmızı biberli kızgın tereyağ ile servis yaptım.
Friday, February 14, 2014
beze
çocukken çok severdim. meğer yapması çok kolay ve zevkliymiş. insana nedense çok zor ve enteresan bir yapımı varmış gibi geliyor :)
2 yumurta akı
2 çay bardağı şeker
1 çimdik tuz
2-3 damla limon suyu
yumurta akını mikserle çırpacağımız kaba koyup önce üzerine bir çimdik tuz ve limon suyunu koyuyoruz. yumurta iyice köpürünceye kadar çırpıp 1 çay bardağı şeker ekliyoruz. çırpmaya devam edip 1 çay bardağı şeker daha ekliyoruz. oldukça koyu kıvamlı bir krem şanti gibi oluncaya kadar çırpıyoruz. sanırım en az 15-20 dakika sürüyor bu çırpma işlemi.
sonra malzememizi krema sıkma torbasına koyup yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye sıkmaya başlıyoruz. bu esnada fırını da 100 derece açıyoruz. önceden ısınıyor ve bezeler düşük ısıda yaklaşık 1 saat pişiyor.
klasik beze şekli verebileceğimiz gibi değişik şekiller de yapabiliriz. mesela ben bu kalpli bezeleri büyük bir marketin reklam dergisinde gördüm. dondurmalı, krem şantili ve meyveli bir kupun üzerine yerleştirmişlerdi. tek başına yemenin dışında süsleme için kullanmak üzere de iyi bir fikir.
Thursday, February 13, 2014
vanilyalı dondurma
mutfağımızın yeni üyesi: dondurma makinası!
1.75 dl taze krema (vispgradde)
2 yumurta sarısı
35 gr tozşeker
2 çay kaşığı vanilya (aslında 1/2 vanilya çubuğu içi)
önce kremayı çırpıp krem şanti kıvamına getiriyoruz.
başka bir yerde 2 yumurta sarısı, şeker ve vanilyayı, baya köpük gibi oluncaya kadar çırpıyoruz. tarifte vanilya çubuğundan sıyrılarak kullanılacak vanilya özünden bahsediyordu ancak bunu arayıp bulacak fırsatım yoktu. normal toz vanilya ile de gayet güzel oldu.
sonra köpük yumurtayı kremaya ekleyip bir spatula yardımı ile karıştırıyoruz.
buzlukta min 7-8 saat beklemiş dondurma makinasının haznesine boşaltıp makinayı çalıştırıyoruz. dondurmamız 15 dakikada hazır.
kıvamı daha sert olsun istiyorsak yemeden önce dondurucuda yarım saat kadar bekletebiliriz. biz yemek için bekleyemedik doğrusu :)
Subscribe to:
Posts (Atom)