Thursday, September 26, 2013

tatlı patates casserole


bu tarifle iki yeni şey öğreniyoruz. birincisi tatlı patates ve ikincisi de casserole.

casserole cam ya da seramik, kullandığımız fırın kaplarının fransızca adı imiş. bunda pişen bu tarz tart, pay gibi şeylere de casserole deniyormuş.

tatlı patates ise çok enteresan bişey. anlat anlat bitmez. patatese göre oldukça sert, nerdeyse kereviz gibi, yamru yumru birşey. dışından da pembe zaten ama içini görünce çok şaşırıyor insan. baya koyu somon rengi. marketlerde ara sıra görüyordum. çok faydalı olduğunu okumuştum. püre yaparım diye düşünerek almıştım. internetten araştırmadan haşlamış da bulundum. sonuç olarak tatlı birşey yapmak zorunda idim. çünkü her ne kadar o şekilde tarifler de olsa da tatlı patates o kadar tatlı ki, onu patates püresi olarak yemeyi düşünemedim. bizim bal kabağından daha tatlı. ve tadı, kıvamı, herşeyiyle kabak tatlısına benziyor aslında.

amerikalıların çok yaptığı bir tarifi denedim. tek kelimeyle harika oldu. yarısını ben yedim.

2-3 tatlı patates
1/4 cup tereyağ
1/2 cup esmer tozşeker
3 yemek kaşığı portakal suyu
1 çay kaşığı tarçın
mini marshmallow

önce patatesleri soyup haşladım. çok iyi haşlanmışlardı, çatalla nerdeyse püre haline geldi.

patatesi derin bir kaba koyup, marshmallow hariç tüm malzemeyi ekleyip mikserle karıştırıyoruz. püre homojen olana kadar.

püreyi fırın kabına yayıyoruz. üzerini marshmallow ile örtüyoruz. beyaz olsaydı daha güzel görünecekti, orası kesin. fakat evde renkli mini marshmallow vardı. ne için diyebilirsiniz. ada'nın doğum günü öncesi belki birşeye kullanırım diyerek almıştım. o sebeple.

170 derece fırında 20-25 dakika pişiyor. marshmallow'lar yanmadan kapatmamız lazım. ılık ılık yiyoruz. gerçekten güzel oluyor.

tatlı patatesin faydalarını da ayrıca okumanızı tavsiye ederim.

12 comments:

  1. Tatlı patates güveci?

    Güzel bir şey hakikaten tatlı potat.

    ReplyDelete
  2. ingilizler özel birşey yapıyor mu bununla?

    ReplyDelete
  3. Corbasi var, http://bit.ly/16COdaL

    Zeytinyagi, kekik, karabiberle firina vermesi var. Bunun beetroot'la yapilani da cok guzel, beetroot guzel zaten ondan herhalde.

    Ama ben en cok patates kizartmasinda aralara koyuldugu zaman begeniyorum. Bu yeni cikan sosyetik hamburgecilerin patatesleri oyle oluyor, guzel, hamburgerden bile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. butternut squash soup'a benziyor çorbası. fırında patates halini ben de denemek istiyorum. her zaman olmuyor ama bu patates marketlerde. bakalım bi daha ne zaman rastlıycam..

      sosyetik hamburgerci burda pek yok. istanbul'da çok vardı. demek orda da var. burda fish&chips yok yahu. keşke olsa.

      Delete
    2. Benziyor evet. Butternut squash, beetroot, sweet potato, asparagus Türkiye'de az bilinen sebzeler. Ama hepsi bir patlıcan etmez maalesef.

      İsveç'te sebze/meyve çeşitleri daha az gibi sanki. Küçük İsveç Ikea'nın yiyecek reyonundan edindiğim izlenim öyle, bir şey bildiğimden değil.

      Fish and chips, özellikle de geleneksel Kuzey İngiltere dükkanından yenirse çok güzel. Ama orada cod, haddock falan vardır, yapıyorlardır mutlaka.

      Beyaz havuç parsnip'i unutmuşum, bak o da enteresan. Tatlı, baharatlı.

      -Anonimus

      Delete
    3. evet, iskoçya'da yediklerim ayrıca bir güzeldi. burda o balıklar olmasına rağmen fish and chips yok. isveçliler kızartma yemiyorlar pek. belki ondandır.

      bu blogu hangi tarifi ararken buldun sevgili anonimus, acaba? :)

      Delete
    4. Bilmem hatirlamiyorum. Tarif aramiyordum ama orasi kesin.

      Delete
    5. peki neyi bulduğunu/ilk neye baktığını hatırlıyor musun?

      Delete
    6. Demokratiklesme paketinin aciklandigi gun sorguya cekiliyorum sanki. Ben en iyisi gideyim.

      Delete
    7. MI5 ajanı mısın, sorgudan bu kadar niye korkuyorsun? kimliğin mi ortaya çıkacak anonimus? :)

      Delete