Friday, September 6, 2013

şeftalili tart


evde bozulmak üzere olan şeftaliler vardı. ne yapsam diye düşünürken ilk tart denemem gerçekleşti. tart hamuru aynı kiş hamuru gibi. tek farkı tatlı olması.

tart hamuru
1.5 su bardağı un
125 gr tereyağ
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta

tüm malzemeyi karıştırıp hamuru hazırlıyoruz. buzdolabında 15 dakika bekletip tart kabına yerleştiriyoruz. tabanına yayıp kenarlarını da yükseltiyoruz. tekrar buzdolabında 15 dakika bekletip 180 derece ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişiriyoruz. tart hamurunu pişirmenin şöyle bir usulü var. hamurun üzerine yağlı kağıt serip üzerine bir avuç bakliyat (genelde kuru fasulye kullanılıyor) koyarak önce 20 dakika pişirip sonra kağıtsız 10 dakika daha pişiriliyor. böylece hamurun tabanının şekli bozulmuyor ve üstü de fazla kızarmıyor.

ama ben bunu yapmadım. evde kuru fasulye yoktu. bakalım ne olacak dedim. sonuçta hamur pişmeden önce verdiğim şekli bir parça kaybetti. çünkü kenarlar aşağı doğru kaydı biraz ve daha önemlisi sağı solu kabardı. gerçi fırından çıkınca kabartılar sönüyor.

kreması
2 yumurta sarısı
1 çay bardağı toz şeker
1.5 çorba kaşığı un
1.5 çorba kaşığı nişasta
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağ
2 çay kaşığı vanilya

yumurta sarıları, şeker, un, nişasta ve sütü karıştırarak pişiriyoruz. koyu bir muhallebi oluyor. sonra bunu derin bir kaba alıp tereyağını da ekleyip 2-3 dakika mikserle çırpıyoruz. vanilyayı ekleyip 3-4 dakika daha çırpıyoruz. kremayı soğumaya bırakıyoruz.

soğumuş kremayı soğumuş tart hamurunun üzerine döküyoruz.

meyveli kısım
3-4 küçük şeftali
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı nişasta
1/2 tatlı kaşığı toz şeker

şeftalileri soyup ince elma dilimleri şeklinde kesiyoruz. sonra bunları kremanın üzerine diziyoruz.

tarifte tart jölesi kullanılıyordu. hem daha parlak hem de şeffaf olduğu için daha şık oluyor tabii. ama jöle kullanmadığım için nişasta ile jölemsi birşey yaptım. su, nişasta ve şekeri küçük bir cezvede muhallebi gibi pişirdim. sonra bunu sıcak sıcak kaşıkla şeftalilerin üzerine döktüm. amaç meyvelerin kararıp bozulmasını engellemek.

tartı buzdolabında 1 saat kadar bekletip yiyebilirsiniz.


No comments:

Post a Comment