Thursday, July 15, 2010

ne var, ne yok

bunlar genelde annemin cevabını merakla beklediği sorular.
işte var-yok envanteri:

aklıma gelen hemen her sebze-meyve var. kabak, patlıcan, taze fasulye, karnıbahar var. patates, soğan, sarımsak tabii ki var. muz ve elma her mevsim var. portakal, greyfurt, mandalina var. kiraz, şeftali, nektarin, kavun, karpuz, çilek var ama ne yazık ki lezzetleri yok. bilumum berry ailesi var. çarliston biber yok. rengarenk çeşitli biberler var. dolmalık yeşil biber, çarliston biber gibi şeyler türk/yunan/arap bakkal gibi şehrin dışında bazı yerlerde bazen var. lahana yok. kesin ve net olarak yok. yani zeytinyağlı lahana sarması ya da kapuska yapamayız. coleslaw denen beyaz lahana var. coleslaw salatası yapabiliriz.

pastane yok. pasta tarzı şeyler de marketlerde satılıyor. bizim kuru pastamız yok. çeşitli pastamsı şeyler, kekler, kurabiyemsi bisküviler var. milföy hamuru var ama ne yazık ki yufka yok. börek yok!

bal var. reçel yok. marmelat var.

zeytin var, zeytinyağı var. genelde kaşar tarzı peynirler var. bizim yağlı beyaz peynirimiz yok maalesef. tulum peynir de tabii ki yok. hellim var oysa ki. yoğurt var. fiyonk makarna yok.

banyo için kalıp sabun yok. el sabunları var, renkli, kokulu ama çok da yok. sıvı sabun ve duş jeli var bolca.

çay var. çaydanlik yok. ince belli çay bardağı yok. çay tabağı yok.

balık var. ama bizdeki kadar çeşit yok. genelde kuzey denizinden gelen büyük balıkların parçalanmış halleri var. çokca somon var. hamsiydi, tekirdi, küçük balık yok.

alkollu içeceklerin marketlerde ya da baska yerlerde satışı yok. tekel bir kurum var ve sadece onun mağazaları satabiliyor. dünyanin dört bir yanından ithal edilmiş şarap var, çeşit çeşit bira var. bu mağazaları gezmek çok zevkli. raflar dolusu şarap. değişik şişelerde, çok güzel etiketli olanları var. ayrıca meyve suyu gibi karton kutuda 1 litrelik, 3 litrelik şaraplar da var. bir de alkol oranı az şaraplar var. geçen gün bir yerde okudum, ekolojik şaraplara ve daha sağlıklı olduğu için alkol oranı az şaraplara da ilgi varmış. şaraplarda cogunlukla mantar yok, kapak var.

onca şarabın içinde türkiye'den şarap yok bu arada.






gazela çok güzel bir portekiz şarabı. alkol oranı düşük (%8.5) ve şampanya gibi hafif gazlı. gazoz gibi kokuyor ve tadı enfes.storks' tower da rose ispanyol şarabı (%12.5).

8 comments:

  1. Dunyamiza hosgeldin sedefcigim...

    ReplyDelete
  2. Sedef, lahana konusunda celiskili bilgiler vermissin. Ben anlamadim simdi beyaz lahana var mi yok mu? Bence vardir mutlaka, sen gormemissindir :) Kuzey Avrupa ulkesi lahanasiz olur mu?

    ReplyDelete
  3. coleslaw var. bizdeki lahana yok. kesin ve net demisim. celiski nerde? :)

    ReplyDelete
  4. börek olmayışı benim açımdan çok vahim. ama lahana olmaması iyi haber, olmayan şey yenebilemez =)

    şarap şişelerinin dibi cam tuğla olarak kullanılıyor sanırım...

    ReplyDelete
  5. sarap siseleriyle bardak yapmislar. cok guzel fikir..

    http://www.instructables.com/id/Drinking-Glasses-from-Wine-Bottles/#step1

    ReplyDelete
  6. Sedef, Osmanlilardan lahana dolmasini ogrenmis bu adamlar, Isvec'te gordugum yemek kitaplarinda yaziyordu... Emre

    ReplyDelete
  7. lahana olmamasi cok kotuymus. Ingiltere beni lahanayla baristirdi. cesit cesit lahana var ki kisin zaten baska sebze yok. kok sebzeler, lahana ve pirasa disinda.

    ReplyDelete
  8. 7 sene olacak bu yazıyı yazalı. böööööööö :(

    ReplyDelete