Friday, May 8, 2015

bat



tokat yöresine has bir yemek bu. ama amasyalılar da yaparmış. nitekim amasyalı bir iş arkadaşımız geçen gün öğlen mutfakta yaptı, hep beraber yedik :)

1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı kısırlık bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 çorba kaşığı biber salçası
maydanoz, yeşil soğan, taze nane, domates
zeytinyağ, limon, nar ekşisi
tuz, kırmızı pul biber, kimyon

yeşil mercimeği 1.5 su bardağı su ile kısık ateşte pişiriyoruz. sert olmayacak ama çok da dağılmadan tencerenin altını kapatıp içine bulguru döküyoruz. salçasını da ekleyip şöyle bir karıştırıp kapağı kapalı demlenmeye bırakıyoruz.

bu arada yeşillikleri ufak ufak doğruyoruz. mercimek, bulgur ılık hale gelince sebzeleri de ekliyoruz. üzerine zeytinyağ, limon, nar ekşisi, baharatları ekleyip karıştırıyoruz. bu malzemeleri ne kadar koyacağınız tamamen sizin damak zevkinize kalmış.

mis gibi harika bir yemek oluyor. ılık ılık yeniyor.

aslında bu yemek taze toplanmış asma yaprakları ile yenirmiş. yaprakları kaynar suda şöyle bir bekletip çıkartıp, sonra da elinizde kaşık gibi tutarak batı yiyorsunuz.

buna alternatif olarak kızarmış ekmekle yenebiliyor. biz öyle yaptık. kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine koyup yedik..

No comments:

Post a Comment