Wednesday, May 20, 2015

skon



bu basit tarife alakasız birşeylere bakarken rastladım. bol tereyağlı, açma gibidir belki tadı diye hayal ettim. açma gibi değil ama gerçekten harika birşey oldu. bi de basit ki, buyrun tarifi..

5 çorba kaşığı soğuk tereyağ
2 çorba kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1/2 su bardağı süt

hamuru yoğuracağımız kaba sırasıyla tereyağ, şeker, kabartma tozu ve unu koyuyoruz. parmak uçlarımızla yoğuruyoruz, karışım parçalanmış ekmek içi gibi oluyor.

sonra yarım bardak sütü ilave edip elimize yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz. bu aşamada 1 kaşık daha un ekledim mesela.

bu esnada fırını 180 derece açıyoruz.

sonra hamurdan büyük parçalar alıp düz bir tabak üzerinde yarım santim kalınlığında açıp bir kalıpla yuvarlaklar kesiyoruz. ağzı küçük bir bardakla kestim ben. tarifte kurabiye kalıbı kullanmışlardı. hamur çok fazla olmadığı için fazla skon da olmuyor. bir seferlik oturup yemelik gibi :)

önceden ısınmış fırında 12-15 dakika kadar pişiyorlar. üzerleri kızarmıyor ama altları kızarabiliyor. 10. dakikadan sonra kontrol etmekte fayda var. yanabilir.

üzerine bal, reçel ve taze krema ile yenebilir. içine şeker değil de çok az tuz konsa tuzlu olur. bu hafif tatlı birşey oluyor. ben beyaz peynir, reçel ve çay ile yedim. bayıldım :)


Sunday, May 17, 2015

zeytinyağlı baklalı enginar


bu enginarları izmirli arkadaşım fatoş tarladan kendi topladı, ayıkladı, yemeklik doğrayıp buzlu poşetlerle bana yolladı. paket valizden çıktığında içindeki buzlar bile duruyordu. garip ama gerçek :)

8-10 adet enginar
1/2 kg iç bakla
3-4 adet kuru soğan
dereotu
1 çorba kaşığı un
zeytinyağı
tuz, şeker

önce baklalar pişiyor. bunun için 3-4 adet soğanı yemeklik doğruyoruz. bol zeytinyağı ile tencerede şöyle bir çeviriyoruz ama kavurmuyoruz. baklaları üzerine ekleyip büyükçe bir kase suya karıştırdığımız bir kaşık unu da tencereye boşaltıyoruz. su miktarına göz kararı karar verebilirsiniz. sonuçta baklalar pişecek.

baklalar pişmeye yakın dörde bölünmüş enginarları da tencereye koyup karıştırıyoruz. bu aşamada tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve ince kıyılmış dereotu da ekliyoruz. enginarlar hemen pişiyor.

yemeği tencereden alıp cam bir kaba aktarmanızı tavsiye ederim. enginar gerçekten seyirlik bir sebze çünkü :)

Friday, May 15, 2015

cevizli ve üzümlü kek



3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağ
2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı dolusu kuru üzüm ve ceviz

önce yumurta ve şekeri mikserle köpük köpük olana kadar çırpıyoruz.

sonra yoğurt ve yağı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.

un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip biraz daha karıştırıyoruz.

son olarak üzüm ve elimizle ikiye üçe böldüğümüz cevizleri katıp bir kaşık yardımıyla hamuru karıştırıp kek kalıbına döküyoruz. oldukça koyu kıvamlı bir kek hamuru oluyor.

180 derece fırında pişiriyoruz.

çok hafif, harika bir kek oluyor.

Friday, May 8, 2015

bat



tokat yöresine has bir yemek bu. ama amasyalılar da yaparmış. nitekim amasyalı bir iş arkadaşımız geçen gün öğlen mutfakta yaptı, hep beraber yedik :)

1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı kısırlık bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 çorba kaşığı biber salçası
maydanoz, yeşil soğan, taze nane, domates
zeytinyağ, limon, nar ekşisi
tuz, kırmızı pul biber, kimyon

yeşil mercimeği 1.5 su bardağı su ile kısık ateşte pişiriyoruz. sert olmayacak ama çok da dağılmadan tencerenin altını kapatıp içine bulguru döküyoruz. salçasını da ekleyip şöyle bir karıştırıp kapağı kapalı demlenmeye bırakıyoruz.

bu arada yeşillikleri ufak ufak doğruyoruz. mercimek, bulgur ılık hale gelince sebzeleri de ekliyoruz. üzerine zeytinyağ, limon, nar ekşisi, baharatları ekleyip karıştırıyoruz. bu malzemeleri ne kadar koyacağınız tamamen sizin damak zevkinize kalmış.

mis gibi harika bir yemek oluyor. ılık ılık yeniyor.

aslında bu yemek taze toplanmış asma yaprakları ile yenirmiş. yaprakları kaynar suda şöyle bir bekletip çıkartıp, sonra da elinizde kaşık gibi tutarak batı yiyorsunuz.

buna alternatif olarak kızarmış ekmekle yenebiliyor. biz öyle yaptık. kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine koyup yedik..