Tuesday, July 22, 2014

pazılı gül böreği



canım arkadaşım, ödüllü yemek yazarı arzu aygen'in yeni kitabı çıktı: sevgili mutfak. ve bu da kitaptan denediğim ilk tarif. ne kadar güzel olduğunu sanırım fotoğraflar da anlatıyor.

burda pazı olmadığı için ben ıspanak ile yaptım. fırın tepsisinde değil de cam bir kapta yaptığım için de yoğurtlu karışımı ve ıspanaklı harcı daha az hazırladım. ama size kitaptaki tam ölçüleri ile yazıyorum tarifi.

4 hazır yufka
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
çörek otu

pazılı harç:
1 kg pazı
2 orta boy soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağ
tuz, karabiber

yoğurtlu karışım:
2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağ
1 yumurta

incecik doğradığımız soğanları kalın tabanlı bir tavada biraz tuz ve zeytinyağ ile kavuruyoruz. sonra iyice yıkayıp kabaca doğradığımız pazı ya da ıspanağı ekliyoruz. suyunu çekene kadar pişiriyoruz. karabiber de ekleyip ocaktan alıyoruz.

bir çanağın içinde yoğurtlu karışımın tüm malzemesini karıştırıyoruz.

tüm yufkaları tamamen açarak üst üste mutfak tezgahına serin. önce hepsini topluca ikiye katlayıp yarım daire şekline getirin. sonra bu yarım daireyi de yarısından katlayın. elde ettiğiniz parçayı tam ortasından uzunlamasına bıçakla kesin. her bir yufkayı 4 eşit parçaya bölmüş olacaksınız.

bir parça yufkayı alın. üzerine 1 çorba kaşığı yoğurtlu karışımdan sürün, kaşığın tersiyle her tarafına yayın. elinizle yufkanın sağına soluna biraz pazılı ya da ıspanaklı harçtan biraz da peynirden serpin. yufkanın geniş yerinden başlayarak fazla sıkıştırmadan rulo biçiminde sarın. sonra bu ruloyu bir ucundan başlayarak kendi etrafında döndürün, gül biçimi verin. yağlanmış tepsiye yanyana dizin.

kalan yoğurtlu karışımı, kalmadıysa sadece yoğurt sürebilirsiniz, böreklerin üstüne sürün. son olarak üzerlerine çörekotu serpiştirin.

200 derece fırında 40-45 dakika, böreklerin üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

bu böreği yıllar önce öğrenci evinde kıyma ile yapar, sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça sosuyla yerdik. adı da sosyete mantısı idi. benim için ev yapımı mantı ile kıyaslanacak güzellikte bir şeydir bu. bir süredir düşünüyordum şu sosyete mantısını denesem diye. sevgili mutfak'ta gül böreği tarifini görünce hemen yapmaya karar verdim. hazır evde türkiye'den getirdiğim yufka ve keçi peyniri de varken.

ve son olarak belirtmek isterim ki sevgili mutfak, mutfağa giriş yapmak isteyenler, zaten mutfakta olup da elinin altında iyi bir kitap bulunsun isteyenlerin mutlaka edinmesi gereken bir kitap. künyesinde bana da yer verilen bu güzel kitabı gururla sunarım..



http://www.idefix.com/kitap/sevgili-mutfak-arzu-aygen/tanim.asp?sid=SPWFJNGNJM6MPRR4XKYM

1 comment:

  1. Afiyet bal şeker olsun Sedef'ciğim.
    Arzu Aygen

    ReplyDelete