Wednesday, July 16, 2014

köz kırmızı biberli peynirli çörek


çok şahane birşey oldu bu çörek..

1.5 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağ
3 çay bardağı yoğurt
un
10 közlenmiş kırmızı biber
1 büyük su bardağı ufalanmış keçi peyniri veya beyaz peynir
çörekotu

bir fırın kabında ızgarada önce biberleri közlüyoruz. o sırada da hamuru hazırlıyoruz.

maya ve balı yarım çay bardağı ılık su içinde eritiyoruz. 3 su bardağı kadar unu hamuru yoğuracağımız kabın içine alıp ortasını çukur biçimde açıyoruz. unun ortasına zeytinyağ, yoğurt, tuz ve mayalı karışımı ilave ediyoruz. parmak uçlarımızla yavaş yavaş karıştırıyoruz. bir yandan da un ekliyoruz. elimize yapışmayacak bir hamur oluyor. üzerini örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.

hamur dinlenirken közlediğimiz biberlerin kabuklarını soyuyoruz, kabaca doğruyoruz. elimizle ufaladığımız peynirle karıştırıp harcımızı hazırlıyoruz.

hamur mayalandığında acuç içi kadar parçalar kopartıp düz bir tabak üzerinde 10-12 cm çapında daire biçiminde açın. biberli harçtan bir kaşık dolusu ortasına koyup hamurun kenarlarını harcın üzerinde toplayın. elinizle büzgü büzgü yapıp ortasını harç görünecek şekilde açık bırakın.

yağladığınız ya da benim gibi yapışmaz kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. tarif 24 adet çörek çıktığını söylüyordu. ben en baştan bölmedim. benden de 21 tane çıktı.

üstlerine çörekotu serpip 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin. çöreklerin pembeleştiğini ve ortadaki delikten de peynirlerin güzelce piştiğini görünce fırından çıkartın.

yanında çayla afiyetle yiyin.


tarif gene aynı harika kitaptan: beyaz unsuz şekersiz hamur işleri. dolayısı ile belirtmeliyim ki beyaz değil tam buğday unu ve tuz olarak da deniz tuzu kullanılmıştı. ben de deniz tuzu kullandım ancak evde esmer un olmadığı için beyaz unla yaptım. kitabı da hamur işi yapmayı seven herkese tavsiye ederim. http://www.idefix.com/kitap/beyaz-unsuz-sekersiz-hamur-isleri-uc-beyazsiz-ilk-yemek-kitabi-arzu-aygen/tanim.asp?sid=R8O5WVZVWU6UGK2ZPLC5

No comments:

Post a Comment