Monday, April 1, 2013

mercimek köftesi


1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
1 soğan
1 çorba kaşığı salça
taze soğan, maydanoz
1/2 limon suyu
zeytinyağ
tuz, karabiber, kimyon, sumak

mercimeği yıkayıp 3.5 su bardağı su ile kaynatıyoruz. mercimekler iyice yumuşuyor, pişiyor. içine bulguru da katıp ocakta şöyle bir karıştırıp ateşten alıyoruz. kapağı kapalı bir şekilde bulgurlar yumuşasın diye bekliyor.

bu esnada soğanı ince ince doğruyoruz. burda uyarmak isterim ki benim gibi dalıp yemeklik doğrarsanız mercimek köftesi için biraz büyük oluyorlar. bence ince doğransa daha iyi. tavaya bol zeytinyağı koyup soğanları pembeleştiriyoruz. salçayı da ekleyip biraz kavurup ocaktan alıyoruz.

bulgurlar da yumuşadıysa soğanları tencereye ekliyoruz. tahta ya da plastik bir kaşık yardımıyla iyice karıştırıyoruz. tüm baharatları da koyup karıştırmaya devam ediyoruz. arada tadına bakıp tuzu, karabiberi az geldiyse ekleyebilirsiniz. kimyon ve sumak çok yakışıyor mercimek köftesine. ikisini de korkmadan ama dikkatlice ekleyebilirsiniz.

en son limon suyu, soğan ve maydanozları da ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz. mercimek köftesi hazır oluyor. henüz sıcak olduğu için biraz cıvık olabilir. soğuyunca şekil verebilirsiniz. fakat ben bir cam kaseye koyup servis yaptım. kaşık kaşık aldık tabaklarımıza. gayet güzel oldu bence.

bir de maydanoz ve bildiğimiz yeşil soğan yerine ince ince çim soğanlardan kullandım sadece. iyi oldu. çünkü dürüst olmak gerekirse ben mercimek köftesini sadece maydanozla severim. ama soğansız olmaz der çoğunluk. bu ikisinin ortası gibi oldu :)


5 comments:

  1. O cim soganlari bir akilli yaprak sogan diye cevirip wikipedia'ya koymus. Artik o isim yayginlasir. Eski ismi frenk soganiymis. Yaban mersini serisi isimlerden, hakikaten frenk isi.

    Ingilizcesi chives, ben boyle lezzetli bir seyi necip turk milletinin kullanmamasina sasiriyorum acikcasi.

    Gizli Yediler, Afacan Besler boyle enteresan berry'ler yerlerdi, raspberry, blueberry, cranberry. Cilegi bile zar zor bulan, muzu zengin meyvesi olarak ogrenmis bizler icin ne kadar uzucu.

    Ama ulkemiz son 10 senede cok gelisti masallah, her turlu meyve, sebzeyi, iphone'u falan bulabiliyoruz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zargan'dan baktım, chives yok, chive için de çin sarmısağı diyor. gene en mantıklısını isveçliler demiş: gräslök, yani çim soğan.

      çok yakın bir arkadaşım yemekçidir (bkz: arzu aygen kimdir). frenk soğanı'nı ondan duymuştum. hatta yıllar önce öğrenci evinde mercan köşk filan gibi bir iki bitkiyle daha balkonunda yetiştirirdi bunları. şimdi herkes gurme. elimizi sallasak gurmeye çarpacak.

      Delete
    2. Çok yakın bir arkadaşın demek...
      Kürbağaları unuttuk bu hafta?

      Delete
    3. kuntin? :)

      kürbağa çok hastalandı ama şimdi iyi. hastalığını bana sattı. ben fena durumdayım. bi saksı frenk soğanı yesem ayağa kalkar mıyım?

      Delete
  2. Gercekten cok nefis olmustu Sedef ellerine saglik, birde yaninda hos sohbetle tadina doyum olmadi. Tam senden tarifini istemeyi dusunurken burada buldum ;)

    ReplyDelete