Monday, April 22, 2013

smörgåstårta


türkçesi sandviç turta, ingilizcesi sandwich cake. eşi isveç'li bir arkadaşımızda yemiştik. tarif aldım ve sonra ben de yapar oldum. çok severek yiyoruz. içi yağlı, mayonezli, balıklı, ekmekli, yani sağlıklı beslenelimcilerin şimşeklerini fena halde çekecek birşey ama ne yapalım. burda öyle her istediğimizi zaten yiyemiyoruz. bari arasıra da olsa istediğimiz şeyleri yiyelim.

1 paket polar kaka
1 kutu ton balık
1 kutu sardalya (makrill)
1 küçük kutu cottage cheese (keso)
kahvaltılık margarin, mayonez
1 adet pırasa
domates

kaka'nın isveççe kek/pasta demek olduğunu söylemekle başlamak lazım sanırım işe :)

polar kaka'nın paketinden ikiye katlanmış şekilde 3 adet pide gibi bir ekmek çıkıyor. ilkini açıp düz bir servis tabağına koyuyoruz. üzerine önce yağ ve sonra da mayonez sürüyoruz. ikinci ekmeği ilkinin üzerine koyup gene hem yağ hem de mayonezle kaplıyoruz üzerini. mayonezi de aynen yağ gibi ince bir tabaka sürüyoruz tabii. bu arada balıkları ve peyniri bir kapta birbirine karıştırıyoruz ve bu karışımı ikinci katın üzerine komple boşaltıp yayıyoruz. üçüncü kat ekmeği de koyup gene yağ ve mayonez sürüyoruz.

yıkadığımız pırasanın sadece beyaz kısmını 3-4 mm eninde halka halka kesiyoruz. sonra bu halkaları katlarına ayırıyoruz. turtanın en üstünün kenarlarına domates dizip üzerini de komple pırasa halkaları ile kaplıyoruz. aynen kek ya da turta gibi dilimleyip servis yapıyoruz.

isveçliler pırasa ile birlikte karides de koyuyorlar üzerine. karidesi üzerine koymayıp yanında da ikram edebilirsiniz.

üzerinin süslemelerini yapmadan buzdolabında bir gece bekletip servisi ertesi gün yapılıyor aslında ama ben yapıp bikaç saat sonra ikram ediyorum. dolapta kalanları ertesi gün de yiyoruz.

No comments:

Post a Comment