Wednesday, April 10, 2013

çilekli beze turtası


jordgubbstårta på maräng. öyle diyor isveçliler..

böyle de tatlı mı olurmuş demeyin. beze seviyorsanız, çilek seviyorsanız, her zaman değilse de arada bir çileği krem şantiye batırıp yiyorsanız, bu fantastik bir tatlı sizin için :)

beze yapılışı çok zor birşey değil aslında. ama ben hiç denemediğim için kes-yapıştır bir tarif koymak istemedim buraya. bu tarz meyveli, kremalı tatlılar yapmak üzere hazır beze aldım.


1 küçük kutu kremanın yarısına 4 tatlı kaşığı vanilya ekleyip mikserle bir güzel çırptım ve koyu bir krem şanti oldu. bunu bezenin birinci katına yaydım. üzerine de halka halka kestiğim çilekleri dizdim. ikinci kat bezeyi koydum. kremanın kalanını bu sefer vanilyasız çırpıp bezenin üzerine ve turtanın tüm kenarlarına da sürdüm. ve en üste de gene çilek dizdim.

hemen değil de biraz bekleyip yerseniz beze krema ile yumuşuyor ve katır kutur birşey olmaktan çıkıyor. tatlımız da turta formuna ulaşıyor.

kuzeyde henüz buzlar erimedi. hava da çok ısınmadı. fakat marketlerde çilek görünmeye başladı. inanıyoruz, önce bahar, sonra da yaz gelecek :)

10 comments:

  1. Ispanyol cilegi onlar. Kocaman, kocaman.

    Isvec alfabesi de bizimki gibi, modifiye harflerle dolu. Angstrom mu o, 10^-10 m?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sen de istanbul'da migros'ta önümü kesen teyze gibisin anonimus.

      -kabak mı aldın, niye aldın, mevsimi değil, mevsim sebzeleri yiyin, lahana yiyin, kapuska yap!

      evet, angstrom o.

      Delete
  2. Ama dogru soylemis o teyzecik, Jamie Oliver seasonal produce deyince herkes dinliyor nedense.

    Ben de aldim bolca Ispanyol cilegi de bugun, onun da etkisi oldu.

    Bayagi bozuldum sanirim ben teyzelere benzetilmeye, aciklamalar falan yapiyorum.

    ReplyDelete
  3. Bir kutusunu yedim kahvaltida, kalan uc kutu buzdolabinda bozuluyor.

    Buy one, get one free teknolojisinin boyle sonuclari oluyor.

    Gerci iki kere, ikiser kutu alan saskin da benim. Canim cekiyor herhalde gorunce. Bugun aklima gelse recel yapardim.

    Ama beni uyaracak tatli bir teyzecik olmamasi butun mesele.

    ReplyDelete
  4. bence çilek reçelini mayıs'ta yerel çilek çıkınca yaparsınız. bu kalan 3 kutu çileğin hepsini bir kaba boşaltıp, yıkayıp, bir oturuşta yiyin akşam.

    ReplyDelete
  5. 1.2 kg? Yapabilirim tabii, cocukken annem cok yedirmezdi allerji olurum diye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ordaki manav baya bonkörmüş. burda 250gr'lık paketler yapıyorlar genelde.

      Delete
  6. ben dun gece bunu yaptim. en az yirminci yapisimdir, hep cok guzel olmustu. bezeyi de kendim yapiyorum hep. bu sabah kitir guzellik yumusak bir cirkinlige donusmus!!! ilk kez boyle oldu. ne oldu bana sevgili blog :( usenmeden de bu tarifin sayfasini bulup icimi doktum. tek sucum cilek yerine muz kullanmak :(

    ReplyDelete
  7. irem'cim, akşamdan sabaha beklemiyor bu turta. üzerindeki krema bezeyi yumuşatıyor. daha once yapıp hemen ardından tüketmiştiniz muhtemelen :) it's not you, it's him! :)

    ReplyDelete