Sunday, April 14, 2013

limonata


ev yapımı limonata diye birşey var antin kuntin kafelerin menülerinde. sanki çok zor, enteresan birşey. deli saçması fiyatı var bu ev yapımı limonataların.

buyrun bu tarifi deneyin. iddia ediyorum, hiçbir cihangir kafesinde limonata daha güzel değil :)

4 limon
1 su bardağı şeker

limonlar kocaman limonlardı. öncelikle onu söyleyeyim. limonları yıkayıp kurumalarını bekledim. kabukları nemli olursa rahat rendelenmiyor.

3 limonun kabuklarını derin bir kabın içine rendenin kalın tarafıyla bir güzel rendeliyoruz. bütün sarı kısımları alıyoruz. sonra bu limonları yemeklik soğan doğrar gibi (tabii daha büyük) kare kare doğruyoruz. rendelediğimiz kabukların üzerine koyuyoruz. 1 bardak şekeri de boşaltıp hepsini mıncıklıyoruz. elime tek seferlik eldivenlerden geçirip yaptım bu işi. bütün limon parçaları tüm suyunu çıkarana kadar, baya köfte yoğurur gibi hareketler yaptım.

4. limonu ikiye kesip limon sıkacağı ile suyunu sıkıyoruz ve bunu da kabımıza boşaltıyoruz. sonra bir sürahinin üzerine tel süzgeçi koyup bir kaşıkla bastırarak bu karışımı süzgeçten geçiriyoruz. kalan posaları tekrar ilk kaba koyup üzerlerine 2 bardak su ekleyip bir kez daha süzgeçten geçirdim. çünkü hala limonlu ve şekerliydi posa.

bu aşamada nane olayı mevcut. isterseniz bir avuç naneyi bir havanda hafif ezerek limonataya katabilirsiniz. ve tabii süslemek için de içine nane yaprakları koyabilirsiniz.

bu işlemlerin sonunda oldukça konsantre bir limonata oluyor sürahide. tadına bakarak 1-2 bardak daha su ekledim. sürahiyi dolaba kaldırdım. dolabı açtığımda enfes bir koku kaplamıştı içeriyi.

enfes limonatanın, enfes kokusu :)

6 comments:

  1. Cihangir'de kafe mi var? Bayagi gelismis oyleyse.

    ReplyDelete
  2. cihangir de taksim'in tamamı gibi çok değişti son 15 senedir..

    ReplyDelete
  3. bu tarif haşlanmış mısırdan daha karmaşık :)
    sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. emre hoca görmesin. hemen ipliğimi pazara çıkartır :)

      Delete
  4. Sedefcim uaptığın mıncırma karışımını 1 gece buzdolabında beklet, biraz mayalanıyor ve tava geliyor. Ertesi gün süz. Konsantre ve yoğun olacak. Su ve buzla seyrelt. İşin sırrı o yoğun mıncırık hamuru 1 gece bekletmek... bekletirken içine nane falan da koyabilirsin. Öpüldün :)

    ReplyDelete
  5. Bu arada kabuklar da o mıncırıkta olacak. Kabukları atma. Hatta kabuklarla yoğur.

    ReplyDelete