Wednesday, April 17, 2013

blueberry cheesecake



güzel bir cheesecake tarifi buldum. haftalardır yapmak isteyip bir türlü yapamamıştım. sonunda doğum günü pastam oldu :)

hemen öyle 1 saatte pişirip bir kenara koyabileceğiniz bir kek/pasta değil cheesecake. biraz uğraştırıcı gibi görünse de aslında basit. yalnızca vakit alıyor.

tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. kolları sıvamadan 1 saat önce malzemeleri dolaptan çıkartmamız lazım.

kelepçeli kek kalıbıyla yapıyoruz ve kalıbın alt ve yanlarını alüminyum folyo ile kaplıyoruz. böylece kekin yanlarının yanmasını ve üzerinin çatlamasını önlüyoruz.

burda hem donmuş hem de taze meyve olarak satılıyor blueberry. ben tazesiyle yaptım. başka meyvelerle de yapılabilir.

bisküvili taban:
1 paket yulaflı bisküvi
60 gr tereyağ

yulaflı bisküviyi mutfak robotundan geçirip un haline getiriyoruz. erimiş ve soğumuş tereyağını üzerine döküp karıştırıyoruz. bu yağlı karışımı kelepçeli kek kalıbın tabanına döküyoruz. bir kaşık ya da bardak altı yardımıyla bastırarak iyice sıkıştırıp düzeltiyoruz.

peynirli kısım:
2 paket krem peynir
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
3 çay kaşığı vanilya
1 limon kabuğu rendesi

krem peynirlerin kenarında birikmiş su varsa onları karışımı sulandırmaması için süzüyoruz. önce krem peynir, şeker ve vanilyayı derin bir kapta mikserle en düşük devirde çırpıyoruz. çok çırpmaya gerek yok. homojen olması yeterli. üzerine yumurtaları teker teker kırıp her seferinde çırpıyoruz.

en son limon kabuğu rendesini koyup şöyle bir karıştırıyoruz. peynirli karışımı bisküvili tabanın üzerine döküyoruz. kalıbı kenarlarından tutup tabanını tezgaha birkaç kere vurarak hava kabarcıklarını çıkartıyoruz.

kalıbı 180 derece ısıtılmış fırına koyuyoruz. ara ara kontrol ediyoruz. elimizle kenarından tutup salladığımızda kenarları katılaşmışsa pişmiş demektir. orta kısım kenarlara göre daha az katılaşmış gibi görünebilir ama önemli değil. fırını kapatıp, kapağını aralık bırakarak cheesecake'i 1 saat kadar içinde tutuyoruz. sonra dışarı çıkartıp oda sıcaklığında soğutuyoruz.

meyveli kısım:
1 su bardağı blueberry
4 çorba kaşığı toz şeker
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı limon suyu

meyve, su ve şekeri büyükçe bir cezve ya da benzer bir kapta ara ara karıştırarak pişiriyoruz. meyveler yumuşamaya yakın az bir suyla erittiğimiz nişastayı ekliyoruz. karıştırarak 2-3 dakika daha pişirip limon suyunu ekleyip ocaktan alıyoruz. 2-3 dakika daha karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.

bu arada cheesecake iyice soğumuş oluyor. kelepçeli kalıbın yanlarını açıyoruz. peynirli kısmın sadece en üstü yanlardan kalıba tutunmuş olabilir. pat diye açarsanız kek sağdan soldan çatlayabilir. tavsiyem kenarlarını plastik bir bıçak ya da spatula ile boydan boya kontrol etmeniz.

kalıptan çıkarttığımız cheesecake'in üzerine soğumuş olan blueberry peltesini döküyoruz. kekimizi buzdolabına kaldırıyoruz. cheesecake bekledikçe güzelleşiyor. ertesi gün yenmesi tavsiye ediliyor ama bizim gibi birkaç saat sonra yemeye başlayabilirsiniz.

happy birthday to me :)





6 comments:

  1. ዞᏜ℘℘Ꮍ ℬℹℛʈዞᗬᏜᎽ

    Pasta da pek guzel evet bravo. Cizkeyk ne guzel bir gidadir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. doğum günümüzde de mi yemiyelim yani pasta? gene mi kalori hesabı???

      kutlama için teşekkürler..

      Delete
  2. Cizkeyk kaloriden sayilmaz. Her zaman yiyebiliriz.

    Peki neden turk mutafgi pastacilikta zayif, bunu birileri incelese ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. unlu mamüllerimiz pekçoğuna bin basar ama. bizdeki börek, çörek, tatlılar başka hangi mutfakta var?

      diğer tarafta pastacılıkta da ingiliz kadınları tek geçiyorum.

      kültür farkı. anadolu kadınları börek, baklava açar, kurabiye, poğaça yapar ama kremalı, krem şantili, bol çilekli katkat bir pasta yapmaları tuhaf olurdu herhalde. ingiltere'deki içi piyanolu şatolar bizde yok nitekim.

      Delete
  3. Aslinda working class bazi pasta/borekler, piyanolu zenginlerinkinden daha iyi. Biz mesela nasil bir Eccles Cake (http://en.wikipedia.org/wiki/Eccles_cake) yapamamisiz anlamiyorum. Uzum var, un var neden Eccles Cake yok?

    Ama bizde sekerin yayginlasmasiyla Ingiltere'de yayginlasmasi arasinda yuz seneden fazla var. Arayi kapatamamisiz henuz.

    Tabii geri kafalilik da etken. Domatesi ilk geldigi zaman Frenk Patlicani diye mekruh goren de bizimkiler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. üzümlü kek var bizde de? eccles cake'i özel yapan birşey var mı şekli dışında? sonra aşure var bizde. dünya harikası birşeydir bence. bizim working class mutfak onların piyanolu mutfağı geçer canım. orası kesin.

      dar kafalılık onlarda da var aslında. mesela ingilizler neden başka mutfaklardan yemek yapmayı öğrenmiyorlar? fish&chips olmasa ben aç kalırdım orda valla.

      Delete