Saturday, June 16, 2012

mantarlı risotto


daha önceki risotto tarifi zeytinyağlı idi. bu da tereyağlı.

1 büyük bardak arborio pirinç
1 soğan
2-3 diş sarımsak
mantar
1 kadeh beyaz ya da kırmızı şarap
fesleğen
tereyağ
rendelenmiş parmesan peyniri
tavuk suyu ya da 2 adet tavuk bulyon
tuz, karabiber

yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı tereyağda kavuruyoruz. pirinci de ilave edip karıştırarak 5 dakika daha kavuruyoruz. ince ince doğadığımız mantarı ve şarabı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. mantar için miktar vermedim. ne kadar mantarlı olmasını isterseniz o kadar koyabilirsiniz. ve tariflerde hep beyaz diyor ama ben kırmızı şarap varsa onu da kullanıyorum.

sonra sıcak tavuk suyundan kepçe kepçe ekleyerek pirinçler yumuşuyuncaya kadar karıştırarak yemeği pişiriyoruz. tavuk suyu yoksa aynı şekilde yavaş yavaş sıcak su ekliyoruz. ilk su koyuşumuzda da tavuk bulyonları ekliyoruz. bu arada tuz ve karabiberi de ilave ediyoruz. bulyon kullanıyorsak tuza dikkat.

risotto bizim alışık olduğumuz tane tane pirinç pilavının anti-tezi gibi bişey. bunda amaç pirincin nişastasını salıp yapış yapış olmasını sağlamak. pirinçler yumuşayıp risotto pişince ince doğradığımız 2-3 dal fesleğeni de ekleyip karıştırıyoruz. taze fesleğen yoksa benim gibi kuru fesleğen de kullanabilirsiniz. en son servis yaparken de tabakta üzerine peynir rendesi serpiştiriyoruz.

parmesan yoksa kaşar peynir de koyabiliriz. bu da hayatın bir gerçeği sayın izleyiciler..



No comments:

Post a Comment