Friday, May 18, 2012

tarçınlı çörek (kanelbullar)



isveç'te kanelbulle olmazsa olmaz bir çörek. her kafede, hatta marketlerde poşet içinde satılıyor. dondurulmuşları var. alıp buzluğunuza koyuyorsunuz. acil bir kanellbulle ihtiyacı doğarsa mikroda hop diye hazır oluyor. herhangi bir kafede 3 çeşit tatlı varsa 1'i mutlaka kanellbulle. ben de tarçını oldum olası çok sevmem. ancak durum böyle olunca tarçınlı çörek ile olan ilişkimi geliştirdim. 2 yılın sonunda işte ilk kanelbulle denemem..

hamur için:
1 1/4 cup süt
3/4 cup eritilmiş tereyağ
1/2 cup tozşeker
1/2 çay kaşığı tuz
4 1/2 cup un
2.5 çay kaşığı instant kuru maya



malzemeleri yukardaki sırayla makinanın haznesine koyup hamur programını çalıştırıyoruz. 1 saat 25 dakika süren program sona erince hamuru mutfak tezgahı ya da yemek masası üzerine alıyoruz. masayı hafif unlayıp hamuru merdane ile 1/2 cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açıyoruz. 3-4 çorba kaşığı toz şeker ile 1-2 tatlı kaşığı tarçını karıştırıp hamurun üzerine serpiyoruz. dikdörtgenin uzun kenarından hamuru rulo yapıyoruz. sonra da ruloyu 3-4 cm eninde kesiyoruz. bunları fırın tepsisine dizip üzerini kapatıp 45 dakika kadar bekliyoruz. çörekler biraz daha şişip birbirine yaklaşıyor.

son olarak 1 adet yumurtayı 2 çorba kaşığı su ile çırpıp çöreklerin üzerine sürüyoruz. üstlerine de pearl sugar serpiştiriyoruz. böyle bir şeker türkiye'de var mı ya da varsa adı ne bilmiyorum. buraya gelişimle külkedisi hayatıma ve mutfağa attığım adımla önümde yepyeni bir dünya açıldı diyebilirim :)




Tuesday, May 15, 2012

ekmek makinası ile pizza


ekmek makinası denemelerim devam ediyor. makina hamuru yaptı. ben de üzerine malzemeleri koyup fırına verdim. çok da güzel oldu. elini hamura bulamadan hamur işi yapmak çok zevkli..

hamur malzemeleri:
400ml su
2.5 çorba kaşığı zeytinyağ
2.5 çay kaşığı tuz
800gr un
2.5 çay kaşığı kuru instant maya

malzemeleri ekmek makinası haznesine yukardaki sırayla koyup hamur programını seçiyoruz. makina hamuru yoğuruyor, bekletip mayalandırıyor. 1 saat 25 dakika sonra makinadan pofuduk harika bir hamur çıkıyor.

pizzayı yapacağım tepsi  büyüklüğünde yapışmaz yağlı kağıdı kesip mutfak masasında hamuru üzerine aldım. sonra merdane ile hamuru tepsi büyüklüğünde açtım. daha sonra hamuru kağıtla birlikte tepsiye koydum. 3-5 çorba kaşığı salçayı 2-3 çorba kaşığı kadar zeytinyağ ve 1-2 tatlı kaşığı kekikle karıştırıp hamurun üzerine ince bir tabaka olarak sürüyoruz. sonra da pizzayı neli yapmak istiyorsak malzemeleri koyuyoruz. ben resimdeki pizzaya sosis, yeşil ve kırmızı biber, mısır koydum. en son da üzerine kaşar rendesi serptim.

200 derece fırında yarım saatte pişti galiba. malzemelerin durumundan ve tabii harika pizza kokusundan piştiği anlaşılıyor.



Wednesday, May 9, 2012

brioche



ekmek ötesi bir güzellik bu. haftasonu sabah kahvaltılarına çok yakışıyor. sıcacık, fırından yeni çıkmış poğaça gibi, börek gibi, çörek gibi bişey. yumurtalı, tereyağlı, sütlü, mis gibi mis..

tarifi ise şöyle:

60ml süt
3 yumurta
140 gr tereyağ
1.5 çay kaşığı tuz
50 gr toz şeker
430 gr un
2.5 çay kaşığı kuru instant maya

malzemeleri yukardaki sırayla koyuyoruz. tereyağı eritmeye gerek yok ama tek parça değil de bıçakla 3-5 parçaya ayırıp koyabiliriz.

makinada 4 numaralı menü, ekmek büyüklüğü bu malzemelerle 750gr. kızarıklığı gene en az seçiyorum ama size kalmış. 4 numaralı program da tatlı ekmek menüsü ve uzunluğu 3 saat 45 dakika. başka makinalarda program numarası farklı olabilir tabii.

ekmek makinası olup da denememiş olanlara tavsiye ederim..



Saturday, May 5, 2012

beyaz ekmek (french bread)





buraya gelir gelmez merak sardığım konulardan biri de evde ekmek yapımı idi. epey bi zaman ekmek makinalarını araştırdıktan sonra tefal'in 10 parmağında 10 marifet makinasını aldım.

fakat ilk denemelerim çok kötü oldu. ekmekler kabarmadı, kötü koktu, ucundan tadına bakıp çöpe attık. başarısızlık bir yana koca koca ekmekleri çöpe atmak zorunda kalmak çok moralimi bozdu. makina 1 yıldan fazla mutfağın koca bir köşesini işgal etti durdu. geçenlerde gene kafama takıldı bu ekmek meselesi. internette biraz bakındım. tarifleri karşılaştırdım. insanların yazdığı yorumları okudum ve yeniden ekmek işine kalkıştım. ne hikmetse bu sefer oldu. ve işte tarifler..

beyaz ekmekle başlıyoruz..

1 1/4 cup su
1 1/4 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
3 2/3 cup un
1 1/2 çay kaşığı kuru instant maya

makinanın haznesine pervaneleri takıp malzemeleri yukardaki sırayla koyuyoruz. bu sıra bu işin önemli bir püf noktası. önce sıvılar, sonra kurular ve en son maya koyuluyor. sıvıların üzerine unu döktükten sonra kaşıkla tüm yüzeye yayıyorum önce. sonra üzerine mayayı döküyorum. böylece maya hemen ıslanmıyor. bir iki yerde bunun önemli olduğunu okudum. belki de ilk seferlerde buna dikkat etmediğim için ekmekler olmadı diye düşünüyorum.

pekçok tarifte gr ölçü birimi olarak kullanılıyor. bu yüzden bir mutfak tartısı almak lazım. malzemelerin tam ölçüyle koyulması da çok önemli. bu tarifi cup ile vermişler. bunun için makinanın kendi ölçü bardağı vardı zaten. onu kullandım.

malzemeleri koyduktan sonra kapağını kapatıp uygun programları seçiyoruz. french bread için her makinada program var zaten. tefal'de 2 numaralı program. ekmeğin büyüklüğü 1 kg. kabuk kızarıklığını da en az olarak seçiyorum. son olarak başla düğmesine basıp başlatıyoruz.

inanılmaz ama gerçek. makina bu malzemeleri karıştırıp hamur yapıyor. daha sonra bekletip mayalandırıyor. sonra da pişiriyor. dışı çıtır, içi yumuşacık beyaz ekmek oluyor.

makinanın saati 00:00 olduğunda ekmek pişmiş oluyor. bipleyerek haber de veriyor. makinayı fişten çekip kapağını açıp ekmek haznesini dışarı çıkartıyoruz. plastik bir spatula ile yanlarını gevşetip ekmeği yerinden çıkartıyoruz. soğuduktan sonra da kurumaması için normalde ekmekleri nasıl muhafaza ediyorsak aynı şekilde bunu da kaldırıyoruz.