Thursday, June 2, 2011

borana

bu tarif internette nasıl geçiyor diye bakayım dedim ve çok şaşırdım. çünkü bu isimle farklı yörelerde birbiriyle alakasız bir sürü yemek varmış.

tdk derleme sözlükte tarifler ve yörelerini şöyle vermiş:
http://tdksozluk.tumgazetemansetleri.com/anlami/borana-ne-demek.html

benim bildiğim hali bolu yöresine ait bir yemek olmalı çünkü annanemden hatta büyük annaneden biliriz bu yemeği.

2 yumurta
yoğurt
sarımsak
tereyağ
kırmızı pulbiber

kaynayan tuzlu suya yumurtaları kırıyoruz. piştiklerinde süzgeçle alıp direkt tabaklara koyuyoruz. üzerine sarımsaklı yoğurt ve sonra da kızdırılmış tereyağında kırmızı pulbiber sosunu döküyoruz. işte bu kadar. yağda yumurtadan çok farklıdır bunun tadı. çocukken öğle yemeklerinde yapardı bazen annem. çok severdik.

1 comment:

  1. biz buna çılbır diyoruz. aslında çılbır sanırım sadece suda pişmiş yumurta oluyor, ama annem hep böyle yapar. olsa da yesem demiyorum akşama yapıp yiyorum :)

    ReplyDelete