Thursday, March 28, 2013

tiramisu


ne zamandır arayıp da bulamadığım şey tiramisu tarifinden çıktı: pofuduk harika bir pandispanya. bunun içine meyve koyularak ne pastalar yapılır ne pastalar :)

kek için:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
2 çay kaşığı kabartma tozu

krema için:
1 yumurta sarısı
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
200 gr labne peynir

keki ıslatmak için:
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı nescafe
1 tatlı kaşığı şeker

yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpıyoruz. un, kakao ve kabartma tozunu da ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. bu arada fırını 200 derecede açıyoruz ki ısınmaya başlasın. karışımı kelepçeli kek kalıbına döküp kalıbı mutfak tezgahının üzerine patpat şeklinde atıyoruz. karışımın yüzeyine minik minik kabarcıklar çıktığını göreceksiniz.

sıcak fırına kalıbı koyup kek kabarınca ayarı 150 dereceye düşürüyoruz. keke kürdan ya da bıçak batırarak piştiğini kontrol ediyoruz. fırından çıkartıp soğumaya bırakıyoruz. soğuduktan sonra da kelepçelerden çıkartıyoruz.

kek soğurken de kremayı yapıyoruz. labne peynir hariç tüm malzemeyi karştırıp ocağa alıyoruz. kaynamaya başlayınca bikaç dakika pişmesi yeterli. az bir malzeme olduğu için hemen oluyor zaten. ocaktan indirip labne peyniri içine katıp iyice karıştırıyoruz.

krema ılıyınca nescafe'li sütümüzü hazırlıyoruz. süt de ılık olmalı ki şeker ve nescafe erisin.


keki ortadan ikiye kesiyoruz. büyükçe bir bıçakla bir kenardan kesmeye başlıyorsunuz ve döndüre döndüre dairenin tamamını kesiyorsunuz. ortada az bir yer kesilmemiş oluyor. onu da üst parçayı hafif yüksekleyerek kesebilirsiniz. sandığım gibi zor değil, gayet kolay bir işlemmiş.

alt parçanın üzerine nescafeli sütün yarısını kaşık kaşık döküp keki ıslatıyoruz. üzerine de kremanın yarısını yayıyoruz. ikinci parçayı koyup gene önce keki ıslatıp sonra da kalan krema ile kaplıyoruz.

en üste de kakao serpiyoruz. kakaoyu önce kaşıkla serpmeye çalıştım ama olmadı. sonra bazı tariflerde elekle kakao dökmek diye birşey okuduğumu hatırladım. ve gerçekten ancak o şekilde kakao düzgün bir şekilde serpiliyor.

kekimizi buzdolabında 2-3 saat bekletip sonra yiyoruz.

6 comments:

  1. Afiyet bal şeker olsun. :) Leziz görünüyor.

    ReplyDelete
  2. çok teşekkürler. gerçekten güzel oldu. dolapta durdukça da güzelleşti sanki :)

    az sonra da şu tarifinizi yapıyor olacağım: http://ipeginminikelleri.blogspot.se/2013/02/nisastal-pogaca.html

    ReplyDelete
  3. Bildigimiz gercek kahve nescafe'den daha iyi olmaz miydi sanki?

    ReplyDelete
  4. Kahve cekirdeklerinin ogutulmesiyle elde edilen kahve, nescafe gibi instant coffee degil. Gerci biraz akademik bir husus bu tatlida, cok onemli degil.

    ReplyDelete
  5. türk kahvesiyle bile denenebilir aslında. italyanlar da bunu nescafe ile yapmıyordur diye tahmin ediyorum. sonra rom da koyuluyor aslında. bu biraz bizim ev hanımlarının uyarladığı şekil gibi. domestic tiramisu :)

    ReplyDelete