Wednesday, April 27, 2011

ekşili köfte


bu yemek çorba mıdır, ana yemek mi bilemiyorum ama çok güzel oluyor.

köfte için:
200-250 gr kıyma
1 soğan
1/2 çay bardağı pirinç
tuz, karabiber
un

suyu için:
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
1.5 litre su
1 yumurta (sadece sarısı)
1 limon

sos için:
tereyağ, kırmızı biber

önce köfteleri hazırlıyoruz. rendelediğimiz soğan, kıyma, yıkanmış pirinç, tuz ve karabiberi yoğuruyoruz. topitop büyüklüğünde parçalar yuvarlayıp içine un koyduğumuz bir tabağa koyuyoruz. köfteler çok üstüste binmeden her taraflarını unlamak lazım yoksa birbirlerine yapışıyorlar. bütün köfteler bittiğinde başka bir kaba alıp köfteleri tabağın dibindeki un fazlalığından kurtarıyoruz. tencerede 1 yemek kaşığı tereyağını eritip 2 yemek kaşığı unu kavuruyoruz. un sararmaya başlayınca 1.5 litre suyu ilave ediyoruz. su kaynayıncaya kadar tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz. su kaynamaya başladığında köfteleri içine atıyoruz. köfteleri zedelemeden arada yavaşça karıştırıyoruz. bu arada da terbiyesini hazırlıyoruz. 1 limon suyu ve 1 yumurta sarısını bir kapta çırpıyoruz. köfteler piştiğinde pirinçleri şişmiş olacak. o aşamada da terbiyeyi tencereden aldığımız suyla 2-3 seferde ılıştırıp sonra tamamını tencereye boşaltıyoruz. karıştırarak bir taşım daha kaynattığımız yemeğin tuzunu kontrol edip altını kapatıyoruz. sos için tereyağ kızdırıp içine kırmızı pulbiber ekliyoruz. servis esnasında tabaklarda yemeğe sosu da şöyle bir gezdiriyoruz.


No comments:

Post a Comment