Monday, December 20, 2010

un kurabiyesi


un kurabiyesi sevmeyen birini ne duydum ne de gördüm. ancak evde kendi ellerimle yapınca gördüm ki kendi mutfağımızdan ya da annemizin mutfağından çıkmamış un kurabiyesini yemek baya cesaret isteyen bir işmiş. çünkü bu güzelim lezzet sırf yağ, şeker ve undan oluşuyor. çok klişe bir laf olacak ama dışarda kim bilir nasıl malzemelerle yapıyorlar.
son 10 gündür 2 tepsi un kurabiyesi yaptım. ilkini biz yedik. ikincisini de geçen hafta okuldaki lucia kutlamasına götürdüm. ortaokuldayken söylediğimiz santa lucia, san-taaaaa lu-ci-aaa diye bir şarkı vardı. meğer bu bir italyan azizeymiş ve isveçliler de 13 aralık'ta kendisini anıyormuş.

250 gr tereyağ (ya da margarin) - oda sıcaklığında
5 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
un

hepsini karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz. unu yavaş yavaş eklemenizi tavsiye ederim. birden sertleşebiliyor hamur. o zaman da şekil vermek zor oluyor. böyle bir durumda çok az sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
170 derece fırında pişiriyoruz. kurabiyeler pişince de beyaz kaldığı için arada kontrol etmek lazım. ilk tepsinin altını yaktım. böylece ikinciye öğrenmiş oldum. arada altını kontrol ettim. altı nedense üstten daha çabuk pişti. tepsiyi fırının daha üst rafına koydum ve de alt-üst fırını sadece üst yaptım. son olarak kurabiyeler piştikten sonra üzerlerine pudra şekeri döküyoruz.

1 comment:

  1. ayla'cim gmail sifresini unutmus. buraya yorum yazamiyorum diyip facebook'tan yolladi bunu bana. yasasin un kurabiyeleri :)

    Sedefcigim senin un kurabiyeleri bizim cristmas cookies oldular:)) ben de cookie cutterlarla yaptim cok sik oldular... Ellerine saglik dostum, bize de afiyet olsun... Yalniz bu arada gercekten cok tehlikeliler insanin yedikce yiyesi geliyor... fazla yapmamani tavsiye ederim, Ben de bir sure yapmayacagim artik... 250 gr margarin oldurur adami valla:)))) arada bire diyecek yok ama:)

    ReplyDelete