Wednesday, December 1, 2010

sleeping beauty

tarihlerden 1 aralık ve karşı binanın üzerindeki dijital termometre -11 dereceyi gösteriyor. türkiye'de hava dışarda gömlekle dolaşacak kadar güzel-miş. biz burda lahana bebekler gibi giyiniyoruz. hafta başından beri kar yağışı durdu. geçen hafta eksi derecelere düşmüştük zaten ama dün gece iki haneli eksiyi görünce bugün değişik bir manzaraya uyandık. ağaçlar beyaz siluetlere dönüşmüşlerdi. gerçek bir görüntüye değil de bir resme bakarmış gibi oluyor insan. ağaçları merak etmeye gerek yok. onlar derin bir uykudalar. bu havada ve bu mevsimde agaç dikiyorlar burda. nasıl oluyor dedim. meğer uyuyormuş onlar. baharda gözlerini açtıklarında kendilerini yeni bir yerde bulacaklar. onlar da tıpkı benim gibi uykularında ne yaptıklarını bilmiyorlar demek ki.

okuduğum bir kitapta yazar diyor ki, bir filmin ikinci yarısını izlemeye benzer yurt dışında yaşamaya başlamak. bu filmin başı yok. senaryosu, yönetmeni, yapımcısı, oyuncuları, hiçbiri yok! sahnede tek başına emprovize oynamaya benziyor bu iş. tek kişilik oyun. ne çok yaratıcılık, oyun gücü ve nefes istiyor. insan bazen boşlukta beklerken buluyor kendini, ayaklarım ne zaman basacak yere tekrar diye. bazen de bütün bağlarından kopmuş olmanın verdiği rahatlıkla büyük bir özgürlük duygusuyla doluyor. kaynağı belirsiz bir coşku beliriyor. tıpkı chopin impromptu dinlemek gibi. teknik olarak zor bu parçalar hiç düşünülmeden yazılmış sanki. öylece. bir anda. provasız. öncesi yok. kelime köklerine ayrıldığında im (olumsuzluk eki), pro (öncelik eki), vise (önceden görmek) ve parçalar birleştirildiğinde 'önceden görülemeyen' anlamına geliyor.

dün buranın iş bulma kurumuna gittim: arbetsförmedlingen*. aslında tam olarak iş bulma kurumu değil. çalışmayanların kayıt olduğu, böylece işsiz olduklarını belgeleyip işsizlik parası aldıkları bir yer. devlet işssiz vatandaşı gözetiyor bir nevi. danışmanlar iş bulmak konusunda yol göstermek şeklinde yardımcı oluyorlar başvuranlara. ben de aslında fikir edinmek için gitmiştim. rutin 9-6 mesai değil de emprovize birşeyler aradığımı ordaki adama anlatmak zordu. dolayısıyla denemedim bile. iş araştırmak konusunda bir action plan yapmak üzere benden sorumlu bir kişi belirleyip beni tekrar toplantıya çağıracaklarını söylediler. belki o zaman birşeyler çıtlatırım. kim bilir.

dışardaki dondurucu soğuklar insanın hayal gücünü ve yaratıcılığını da pek olumlu etkilemiyor maalesef. belki de ağaçlar gibi uykuya dalmak ve sakince baharı beklemek lazım. şu anda kuzeyde bir yerlerde uyuyan milyonlarca ağaç gibi ve onlarla birlikte..

borodin string quartet no 2, 3rd movement eşliğinde..


*geoid diyor ki bir-iki kişi bakmış bloğa isveç sınırlarından. gerçi burda yeni değillerse biliyorlardır ama arbetsförmedlingen.se adresinde binlerce iş ilanı var ve kuruma gidip kayıt olmaya gerek yok bu ilanlara bakmak ve online başvurmak için. bir de adamları epey sorguladıktan sonra anladım ki onlara bağlı çalışan head hunter/hr couching şirketler var ve işte bunlardan hizmet almak için arbetsförmedlingen'e kayıt olmak gerekiyor. şirketlerin listesi, hangi alanlarda uzmanlaştıkları da gene aynı web adresinde mevcut.

No comments:

Post a Comment