Wednesday, August 5, 2015

mozaik pasta


hepimizin çocukluğunun lezzetidir mozaik pasta. benim de hep aklımdaydı denemek ama bir türlü sıra gelmemişti. geçenlerde burçak arkadaşım pattadanak tarifi yazdı bana. ben de eve gidip ilk iş bunu yaptım. dün akşam yedik. çok beğendik :)

1 bardak şeker
1 bardak süt
1/2 vanilya çubuğu
125 gram tereyağ
3 çorba kaşığı kakao
500 gr sade pötibör bisküvi
1 yumurta
4 adet kumkuat

öncelikle iki konuyu açıklığa kavuşturmak isterim. vanilya çubuğu yerine toz vanilya kullandım. kumkuat adlı meyveyi burda bulmak mümkün değildi. annemin hazırlayıp buzdolabında tuttuğu portakal kabuğu rendesi, şeker karışımından kullandım onun da yerine. ben size orjinal tarifi yazıyorum.

1 bardak süte bir bardak şekeri ve ortadan ikiye kestiğiniz vanilya çubuğunu ekleyip karıştırarak pişiriyorsunuz. ben vanilya çubuğu yerine 3 çay kaşığı toz vanilya koydum. hatta portakal kabuğu şekerlemesini de bu aşamada koydum. kaynamasına gerek yok. şeker tamamen eriyince ocaktan alıp soğumaya bırakıyorsunuz.

ayrı bir tavada tereyağı eritip kakaoyu ekliyoruz. karıştırarak krema kıvamına getiriyoruz.

sütlü karışımdan vanilya çubuklarını çıkartıp kakaolu tereyağı içine döküyoruz. hep beraber soğumaya devam ediyorlar.

büyükçe bir kabın içine bisküvileri gelişigüzel kırıyoruz.

sütlü karışım oda sıcaklığına geldikten sonra başka bir kapta yumurtayı çırpıyoruz ve bunu da süte ekleyip karıştırıyoruz.

eğer kumkuat da koyacaksanız bunları ince ince doğruyorsunuz.

sonra bütün malzemeyi bisküvilerin üzerine döküp çok ezmeden karıştırıyoruz.

aluminyum folyo ya da buzdolabı streçine döküp istediğimiz gibi şekil veriyoruz. ben folyoya döküp ince uzun piramit şekli verdim. buzluğa koyup ertesi güne kadar bekletiyoruz.

buzluktan çıkartıp ısınmadan dilimleyip servis yapıyoruz.

2 comments:

  1. en nefisi de, bu kocaman bir pasta oluyor, bir oturuşta hepsini yemek mümkün değil. buzlukta yaşadığı için de bozulmuyor. çıkartıp, kesip kesip yiyorsun :)

    ReplyDelete