Tuesday, November 25, 2014

göce köftesi


halk dilinde göcü köttüsü yani göce köftesi afyon yöresine ait bir yemek..

sevgili arkadaşım ayça'nin annesi ile birlikte yaptık, yedik. işte size tarif..

1 su brd ince bulgur
1/2 su brd göce, aşurelik bulgurun ince öğütülmüşü (eğer bunu bulamazsanız gene ince bulgur)
1 yemek kaşığı tarhana
1 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
un

sosu için
1 soğan
zeytinyağ
domates salçası
nane

üzeri için
sarımsaklı yoğurt
nane

bulgur, nane, tuz ve tarhanayı bir kapta üzerine çıkacak kadar kaynar su ile ıslatıyoruz. üzerini kapatıp yaklaşık 1 saat bekletiyoruz.

sonra bulgurların üzerine yumurta kırıp, elimizle biraz un serpiştirip hamur gibi yoğurmaya başlıyoruz. sürekli azar azar un ve su katarak ve bulguru yoğurarak yumuşak bir hamur elde etmeye çalışıyoruz.

hamur hazır olunca avcumuza yumurta büyüklüğünde bir parça alıp iki elimizle silindir gibi yapıp ucundan koparttığımız küçük parçaları ıslattığımız avuç içimizde yuvarlıyoruz. hafif unlanmış bir tepsinin içine yanyana bilye büyüklüğündeki köfteleri diziyoruz. bu iş sırasında yanımıza aldığımız bir kase su ile sıksık avuç içimizi ıslatıyoruz.

bütün köfteler hazır olduğunda bir tencerede hafif tuz attığımız kaynar suya köfteleri teker teker atıp mantı gibi haşlıyoruz. 15-20 dakika yetiyor.

biz de bu sırada köftenin sosunu hazırlıyoruz..

soğanı ince ince yemeklik doğruyoruz. zeytinyağda az tuzla iyice kavuruyoruz. salça ve nane ekleyip sosumuzu hazırlıyoruz.

haşladığımız suyun içinde demlenen köfteleri hafif sulu bir şekilde tabaklara koyuyoruz. tıpkı mantı gibi üzerinde yoğurt ve salça sosu ile servis yapıyoruz. en üste gene bol nane koyuyoruz.

mantı ve köfte arası harika bir yemek :)


3 comments:

  1. Merhabalar en sevdiğim yemeklerden biri tarhana katıldığını bilmiyordum bir kez de öyle deneyeyim..ellerinize sağlık..

    ReplyDelete
  2. ben de bayıldım. bir de böyle deneyin bakalım lezzet farkı olacak mı? sevgiler :)

    ReplyDelete
  3. güzel görünüyor kesin denemeliyim minik gurmeme yedirmeliyim

    ReplyDelete