Sunday, August 17, 2014

erik reçeli




bu şehirde merkezden çok uzaklaşmadan da bahçeli evde yaşamak ve doğa ile iç içe olmak mümkün. hem de ne doğa. yanı başınızda orman, göl ile birlikte yaşarken bile bir yandan da şehrin en merkezine metro ile yarım saat uzaklıktasınız.

bikaç gün önce bir arkadaşımın annesinin evine gittik. ana karanın hemen yanındaki büyük adalardan birinde oturuyorlar. bahçelerinden erik ve elma topladık. erikler minik ve minik ve çok güzeldi. reçel yapmak geldi aklıma. internette bakındım biraz. çok basit bir tarif buldum. deneyenler de memnun kalmışlardı. ben de denedim. gayet güzel bir reçel oldu. kış için bir kavanoz mis gibi reçelimiz var şimdi.

750 gr erik
2 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu

su bardağım çok büyük bir bardak değildi. su ve şekeri bir tencereye koyup ocakta kaynamaya bıraktım. bu sırada da yıkanmış erikleri önce ikiye ayırıp sonra çekirdeğini çıkarıp yarıdan tekrar ikiye böldüm.

şerbet hafif koyulaşınca erikleri de içine attım. arada çok hafif karıştırarak erikleri pişirdim. belk daha az pişirsem erikler daha diri duracaktı ancak biraz sulu oldu gibi geldi. reçelin koyulaşmasını bekledim ve bu sırada da erikler epey pişmiş oldu. ocaktan indirmeye yakın limon suyunu da ekledim.

işte bu kadar. çok sıcaklığı biraz geçince kavanoza doldurdum. soğuyunca da kapağını kapatıp dolaba kaldırdım.

küçük bir kase reçeli ise 5 çayında pişi ve beyaz peynirle yedik..

No comments:

Post a Comment