Friday, February 25, 2011

tarhana çorbası


evde tarhana olduktan sonra çorbasını yapmak çok kolay aslında. fakat yemek tenceresinin dibinde kalan yemek sularıyla yapmaya başladım son günlerde bu çorbayı. her biri birbirinden güzel oldu.

şöyle ki, yukarda fotoğrafını gördüğünüz etli nohut yemeginin tarhana çorbasına dönüşmüş hali. tencerenin dibinde çok az nohut, üç beş parça et kalmıştı. ama bolca suyu vardı yemeğin. bunun üzerine tencerenin yarısına kadar su doldurdum. sonra 5-6 çorba kaşığı da tarhana koyup orta ateşte tarhana pişene kadar karıştırdım. tabii tuzunu, karabiberini, nanesini ve isterseniz başka baharatlarını da yeniden eklemek lazım. üzerine çok su eklediğimiz için önceki yemeğin tuzu ve baharatı yetmez. aynı denemeyi biber dolması tenceresinin dibinde kalan yemek suyuyla da yaptım. sonuçta salçalı, yağlı, hafif pirinçli ve kıymalı bir suydu. çok güzel bir tarhana çorbasına dönüştü.

normalde tarhana çorbası şöyle yapılıyor. 1-2 kaşık salçayı zeytinyağında çok az kavurup üzerine tencerenin yarısı ya da ne kadar isterseniz su koyup sonra üzerine 5-6 çorba kaşığı tarhana döküyoruz. tarhanalar pişene kadar karıştırıyoruz. tuz, karabiber, nane, kırmızı pulbiber de ekliyoruz. ben evde varsa erişte de koyardım bazen. bir de kıymalı yapmak istersek salça kavurma aşamasında 2 çorba kaşığı kadar kıymayı da kavurup sonra suyunu koyuyoruz.

çok seviyorum tarhana çorbasını. küçük çocuklar da çok seviyor..

2 comments: