Sunday, November 28, 2010

mantı




hayır, yukardaki resim küçük prens'in fil yutmuş boğa yılanı resmi (drawing number one) değil. mantı hamurunun kesilmiş kenarı. ama bana küçük prens'in çizmiş olduğu resmi hatırlattığı için fotoğrafı çektim. o doğru.

mantı yapmak sanıldığı kadar zor birşey değil. zor olan çok mantı yapmak. hani mantı gündelik yemek olarak yapılmaz da, eve çağırılan insanlarla bir mantı partisi havasında yenir ya, işte o zaman iş zorlaşıyor. çünkü hamur işlerinde pratikleşmiş, hamarat bir insan değilseniz bir yerden sonra gerçekten yoruluyor ve sıkılıyorsunuz. ama küçük bir hamurla 2 kişilik mantı yapmanın normal yemek yapmaktan çok çok daha zor ya da zaman alıcı olduğunu söyleyemeyiz.

2-3 kişilik mantının hamuru şöyle yapılıyor. 1 yumurta, 3 su bardağı un, tuz ve su. elinize yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz. hamur bir kenarda beklerken de 200 gr kıymaya 1 büyük soğan rendeleyip, tuz, karabiber ve çok az kimyon ekleyerek içini hazırlıyoruz. sonra hamura geri dönerek yumruk büyüklüğünde toplara ayırıyoruz ve her bir topu unladığımız düz bir zeminde oklava ile açmaya başlıyoruz. hamur açmak konusunda beceri sahibi değilsek merdaneyi tercih ediyoruz. çünkü merdane ile hamuru açmak çok daha kolay. pizzacıların ya da mantıcı, gözlemeci teyzelerin artistik hareketlerini yapamıyorsak hiç sorun değil. gözümüz korkmuyor ve sakince elimizden hangi figürler geliyorsa onlarla hamuru inceltiyoruz. çok ince olmuyor zaten. sonuçta baklava, börek yufkası açmıyoruz. sanırım 1-2 mm kalınlığı gibi olması yetiyor. sonrası malum. enine ve boyuna keserek kareler oluşturuyoruz. bu kareleri de ne kadar küçük yapacağınız size kalmış. küçük yaparsanız kayseri mantısı olurken büyük yaparsanız kolay oluyor. son olarak da kareleri ikiye katlayıp üçgen ya da dört köşesini de tepede toplayıp bohça yaparak mantıları kapatıyoruz. altını unladığımız bir tepside bunları topluyoruz. tüm hamurlar bittiğinde de kaynar suda haşlıyoruz. üzerine sarımsaklı/sarımsaksız yoğurt ve salçalı-tereyağlı sosla servis yapıyoruz.

gerçekten çok zor değil. arada denemeye değer. aşağıdaki hamur yumrularının sadece 5 tanesini yaptık. 4 kişi yedik. diğerlerini yapmaya zamanımız ve sabrımız kalmadı. yukarda verdiğim tarifin 1.5 katı gibiydi ölçüler.



''Whenever I met one of them who seemed to me at all clear-sighted, I tried the experiment of showing him my Drawing Number One, which I have always kept. I would try to find out, so, if this was a person of true understanding. But, whoever it was, he, or she, would always say:
"That is a hat."
Then I would never talk to that person about boa constrictors, or primeval forests, or stars. I would bring myself down to his level. I would talk to him about bridge, and golf, and politics, and neckties. And the grown-up would be greatly pleased to have met such a sensible man.''
the little prince

No comments:

Post a Comment