Saturday, March 26, 2011

ispanakli borek


hem ispanakli hem de kiymali borek aslinda bu.
1/2 kg ispanak
200 gr kiyma
1 sogan
5 yufka
3-4 su bardagi yogurt
1 yumurta
zeytinyag
tuz, karabiber

sogani, once kiymayla ve daha sonra ispanagi da katarak kavuruyoruz. neredeyse pismis hale geliyor. tuz, karabiber de ekliyoruz.

bir kapta yogurt, yumurta ve 1 cay bardagi kadar zeytinyagini karistiriyoruz. bunu yufkalarin arasina surecegiz.

tepsinin dibini ve kenarlarini sivi yag ile yagliyoruz. ilk kat yufkayi kenarlari disari tasacak sekilde koyuyoruz. uzerine yogurtlu karisimdan kasikla suruyoruz. ikinci kat yufkayi tepsinin tam icine kirisik bir sekilde yerlestirebiliriz ya da parca parca koyabiliriz. sonra bunun da uzerine yogurtlu karisimdan suruyoruz. ucuncu yufkayi da onceki gibi koyduktan sonra uzerine ispanakli icimizi dosuyoruz. uzerine dorduncu yufkayi koyup yogurt suruyoruz tekrar ve son kat yufkayi da koyduktan sonra disari biraktigimiz ilk kat yufkanin kenarlarini da tepsinin icine alip kalan yogurtlu karisimi en uste suruyoruz. yogurtlu karisim sona kalmaz ya da az kalirsa en uste sut-zeytinyag karistirip da dokebilirsiniz.

sonra 180 derece firinda yaklasik 1 saat pisiyor. firindan cikarip uzerine baska bir tepsi kapatirsaniz da borek yumusak kaliyor. sonra dilimlenip yaninda cayla ve afiyetle yeniyor..


3 comments:

  1. valla sedef caktirmadan siki takipcin olduk, ve kiymali ispanakli borek yaptik haftasonu. kizimiz kiyma sevmez o yuzden ispanagin icine saklayarak vermek iyi oldu.
    peki istek tarif alabiliyor muyuz? oturup yapacagimdan degil, ama babannenin haslama yaptigi icli kofteyi ozler oldum, restoranlarda falan yenen icli kofte de hep kizartma oluyor ve ayni lezzet olmuyor, bu tarifi bilen var midir acaba?

    ReplyDelete
  2. bu tarifi hala bilir ama alsak da biz yapabilir miyiz ki? ayni zamanda ankara'da olsak bir gun de hep beraber yapsak yesek keske bahar :)

    ReplyDelete
  3. Boregi yumusak tutmanin baska bi' yolu da uzerine su atmak. Atmak diyorum cunku dokmek degil tabii. Ornegin bi' fircayi suya batirip 4-5 kez uzerine su atarsan, borek biraz yumusuyor. Ikinci bir tepsiye gerek kalmiyor boylelikle.

    ReplyDelete