etli bir biber dolmasi tam anlamiyla bir turk yemegi. cunku dolmalik biber avrupa'da hicbir yerde yetistirilmiyor. buraya da turkiye'den geliyor ve tabii sadece turk bakkallarda satiliyor. dolmalik biber seklinde kirmizi, sari, turuncu biberler var. disardan bakildiginda aynen dolmalik bibere benziyorlar ama ne yazik ki degiller. cunku birincisi cok etli bunlar ve ikinci olarak da cok tatlilar. bizim ince ve narin dolmalik biberimizin yerini doldurmuyorlar ne yazik ki.
bu benim ilk dolma denemem. ben tarifi yazarken ocakta pisiyor dolmalar..
bu benim ilk dolma denemem. ben tarifi yazarken ocakta pisiyor dolmalar..
10 adet dolmalik biber
200 gr kiyma
1 adet buyuk sogan
1 orta boy domates
1/2 su bardagi pirinc
domates salcasi
zeytinyag
tuz, karabiber, dereotu kurusu
oncelikle biberleri yikayip sapli kisimlarini sapka gibi kesip iclerindeki cekirdekli kisimlari bosaltiyoruz. sogani rendeliyoruz. sogan rendelemek zor bisey yalniz. rendeleyebildigim kadarini rendeleyip sonra kalan kismi da mumkun oldugunca minik minik dogradim. domatesin kabuklarini soyup onu da kucuk kucuk dogruyoruz. sonra pirinci yikayip kiymayla tumunu bir kapta karistiriyoruz. uzerlerine tuz, karabiber, dere otu kurusu (bunu etli yemeklere hep koyuyorum cok yakisiyor) ekliyor ve bir kasik kadar zeytinyagini da soyle bir gezdiriyoruz. bu karisimi kasikla biberlere doldurup dik sekilde dolmalari tencereye diziyoruz. sonra sapkalarini kapatiyoruz. bir kasede bir kasik domates salcasini su ve 1-2 kasik zeytinyagi ile sulandirip tencereye dolmalarin uzerine dokuyoruz. dolmalarin yarisina gelene kadar 1-2 bardak daha su da ekliyoruz. kisik ateste pisiyor dolmalar.
ve sonuc; ben yaptim diye demiyorum, enfes olmustu..
mmmm
ReplyDeletemaking of dolma, faraway from home..
ReplyDeletehttp://www.youtube.com/watch?v=xAZSOVhJmoE