8-10 adet dolmalık biber
1 büyük bardak pirinç
3-4 orta boy soğan
1 domates
zeytinyağ
tuz, şeker, nane, dereotu
biberlerin sap kısımlarını içeri doğru bastırarak çekirdeklerini çıkartıyoruz. ince ince doğradığımız soğanları bol zeytinyağında (1/2 bardak kadar var) hafif kavuruyoruz. pirinci de koyup üzerine 1 bardak su ilave ediyoruz. orta ateşte üzeri kapalı pirinçler yarı yarıya pişiyor. suyunu çekince altını kapatıyoruz. 10-15 dakika demlenmeye bırakıyoruz. sonra 2 çay kasığı tuz, 6-7 çay kaşığı toz şeker, bir avuç kuru nane ve biraz da dereotu koyup iyice karıştırıyoruz. biberlere doldurup bir tencereye dik olarak dolmaları yerleştiriyoruz. üstlerine de birer parça domates koyuyoruz. tencereye bir bardak sıcak su da ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz dolmaları. biberler yumuşadığında dolmalar da pişmis oluyor. tüm zeytinyağlılarda olduğu gibi piştikten sonra tencerenin üzerinde zeytinyağını şöyle bir dolaştırabiliriz.
zeytinyağlı biber dolmasının güzelliğini anlatmaya gerek yok. ama yapımının gayet basit olduğunu, ihmal edilmeden zaman zaman her mutfakta pişmesi gerektiğini söylemeden edemiycem. bu zamana kadar denememiş olmak ne büyük kabahatmiş..
No comments:
Post a Comment