Friday, March 21, 2014

şekerpare


hamuru için
250 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
2 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
1/4 limon suyu
un

şerbeti için
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1/2 limon suyu

tüm hamur malzemesini hamuru yoğuracağımız çukur bir kaba koyuyoruz. yumuşacık bir hamur olacak sonuçta. unu yavaş yavaş eklemekte fayda var. çok koyu olmasın sonra.

hamurdan ceviz kadar parçalar alıp elimizde yuvarlayıp üzerlerine hafif bastırıp katı yağ ile yağlanmış tepsiye diziyoruz. üzerlerine de fındık ya da fıstık batırıyoruz. ben fındık kullandım. fındıkları iyice batırıyoruz, piştikçe yukarı çıkıyorlar.

180 derece ısınmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. sonra çıkartıp soğumaya bırakıyoruz.

su, şeker ve limon suyunu karıştırarak pişirip şerbeti hazırlıyoruz.

sıcak şerbeti fırın tepsisinde soğumuş şekerpare kurabiyelerinin üzerine döküyoruz.

sabırsızlık eder de hemen yerseniz şekerparelerin içinin henüz şerbeti çekmediğini göreceksiniz. ertesi güne ideal kıvamda, harika bir şekerpare oluyor.

Saturday, March 8, 2014

kış çorbası


pırasayla yapacak birşeyler bakınıyordum. bu tarifi buldum ama bu kadar basit bir tariften bu kadar harika bir lezzet çıkacağını tahmin etmiyordum. oktay usta'nın bazı tarifleri gerçekten hem basit hem de başarılı.

1 adet pırasa
1 havuç
1 patates
1 kase yoğurt
2 çorba kaşığı un
1/2 limon
zeytinyağ, tereyağ
tavuk suyu ya da bulyon
tuz, kırmızı biber

pırasanın en uçtaki yeşil taraflarını atıp kalanını ince ince ve halka halka doğrayıp güzelce yıkıyoruz. tencerede biraz zeytinyağ ile pırasayı kavurmaya başlıyoruz. sonra üzerine soyulup rendelenmiş patates ve havucu da ekliyoruz. sebzeler kendilerini bırakmaya başladığında çorba olacak kıvama gelecek şekilde sıcak su ekliyoruz. bu suyun bir kısmı et ya da tavuk suyu da olabilir. ben 1 adet tavuk bulyon attım. bu aşamada tuz da ekliyoruz. bulyon kullandıysak tuza dikkat.

su kaynayıp sebzeler iyice pişince terbiyesini hazırlıyoruz.

1 kase yoğurda önce yarım limonun suyunu sıkıp karıştırıp sonra da 2 kaşık un ekleyip bunu da bir güzel karıştırıyoruz. sonra tenceren kaşık kaşık sıcak sudan alıp yoğurda ekleyip karıştırıp 3-5 seferden sonra tencereye boşaltıp karıştırarak çorbayı pişiriyoruz. unun da pişmesi için biraz daha pişmesi lazım çorbanın.

servis yapacağımız zaman da 1-2 kaşık tereyağında kırmızı biber kızdırıyoruz. normal biber değil de isot kullandım. ben isot'un kokusuna, rengine ve de tadına bayılıyorum. bence normal kırmızı biberden çok farklı birşey bu.

sıcak tereyağını tabaklara koyduğumuz çorbanın üzerinde gezdiriyoruz. kalanını da tencereye boşaltıp karıştırabiliriz.

enfes bir çorba oldu gerçekten..

Monday, March 3, 2014

lazanya


12 adet lazanya
1 bardak kaşar rendesi
2 su bardağı kadar haşlanmış bezelye ve havuç

kıymalı harç:
300 gr kıyma
1 soğan
1-2 kaşık salça
tuz, karabiber
zeytinyağ

beşamel sos:
2 kaşık tereyağ
4 kaşık un
3 su bardağı süt
tuz, karabiber

kıymayı az zeytinyağında kavuruyoruz. kıymanın rengi dönünce yemeklik doğradığımız soğanı da ekliyoruz. soğan şeffaflaşınca salça, tuz, karabiber ekleyip fazla kurumadan ocaktan alıyoruz.

lazanyalar haşlanması gereken türdense beşamel sosa başlamadan kaynar suda lazanyaları fazla yumuşak olmayacak şekilde haşlıyoruz. ben taze lazanya kullandım. yani yapılmaya hazırdı.

beşamel sos için önce tereyağ eriyor, içine birer birer 4 kaşık un koyuyoruz. tereyağlı unu önce biraz kavuruyoruz. macum kıvamlı birşey oluyor. sonra gene birer birer sütü ekliyoruz. bunu sürekli karıştırmamız gerekiyor. ölçü olarak 3 bardak verdim ama sonuç olarak muhallebiden çok daha sıvı olacak sos. daha fazla da süt koyulabilir. sosa da biraz tuz ve karabiber koyuyoruz.

sonra lazanyanın katlarına başlıyoruz. internetten epey tarif okudum. önce beşamel sos koyan var, önce kıymalı harç koyan var. ben dikdörtgen, seramik bir fırın kabının tabanına önce ince bir tabaka beşamel sos döşedim. sonra üzerine yanyana 3 tane lazanya dizdim. lazanyanın şeklini korumaya çalışmaya gerek yok. kabınızın şekline göre boşlukları doldurmak için lazanyaları bölebilirsiniz de. aynen börek yapar gibi, maksat kabın her tarafını lazanya ile döşemek. lazanyanı üzerine önce beşamel sos, sonra kıymalı harç, ve sonra da havuç bezelye koyuyoruz. 3 kat bu şekilde döşedikten sonra 4. lazanyanın üzerine sadece beşamel sos yayıp üzerine de kaşar rendesi döküyoruz.

180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişiyor. kaşarlar kızardığında lazanya da pişmiş oluyor.

Saturday, March 1, 2014

taze fasulye çorbası



taze fasulye
1 soğan
1 avuç pirinç
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
zeytinyağ, tuz

zeytinyağlı fasulye yaparken fasulyelerin birazını bu çorba için ayırmıştım. fasulyeleri yıkayıp, 1 cm genişliğinde küçük küçük kesiyoruz. ne kadar fasulyeyle yapacağınız içinde ne kadar olmasını istediğinize bağlı aslında ama örnek olması açısından, ben fasulyeleri doğradığımda bir çukur yemek tabağını dolduracak kadar oldu. soğanı da yemeklik doğrayıp sonra fasulye ve soğanı tencerede üzerine şöyle bir zeytinyağ gezdirip kavuruyoruz. soğanlar şeffaflaşıncaya kadar arada karıştırarak biraz pişiriyoruz.

üzerine çorba olacak kadar sıcak suyu, pirinci ve tuzu ekliyoruz. fasulyeler yumuşayana kadar pişmeye devam ediyor.

son olarak da başka bir kapta yoğurt, yumurta ve unu karıştırıp, azar azar çorbadan bu kaba alıp karıştırıp, karışım iyice ılıyınca da tencereye boşaltıp karıştırarak bir iki taşım kaynatıyoruz. bu esnada altının çok açık olmasına gerek yok.