Friday, April 29, 2011

domatesli peynirli kiş


bu kişi sevgili arkadaşım arzu aygen'in annesiyle yazmış olduğu beyaz unsuz şekersiz hamur işleri kitabındaki kiş tariflerinin bir ikisini karıştırarak yaptım. çok güzel oldu. kitaptaki gibi patlıcanlı, kabaklı vesaire başka sebzelerle de denemeye karar verdim. bu kitap her mutfağa lazım bir eser. ne zamandır aklımdaydı. kitaptan başka tarifler de denemeli..


işte domatesli peynirli kiş tarifi:

hamuru için:
1.5 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
3 çorba kaşığı su
5 çorba kaşığı (125 gr) tereyağ ya da margarin

üzeri için:
2 orta boy domates
1 çay bardağı ekmek kırıntısı
karabiber, kekik
3 yumurta
1 çay bardağı süt
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir

önce hamuru hazırlıyoruz. un ve tuzu bir kaba koyup ortasında açtığımız havuza 1 yumurta, 3 kaşık su ekliyoruz. kaşık kaşık tereyağı da unun sağına soluna koyup önce kaşıkla hepsini karıştırabildiğimiz kadar karıştırıyoruz. hamurumsu bir kıvama geldiğinde artık kaçış yerimiz kalmıyor ve hamuru mıncıklamaya başlıyoruz. yumuşak gayet güzel bir hamur oluyor. eğer çok kuru olursa kaşıkla su da ekleyebilirsiniz ama bende gerek kalmadı. sonra kek kalıbı ya da pie kabı gibi bir fırın kabının içine hamuru elimizle yerleştiriyoruz. parmak uçlarımızla tüm kaba ve hatta yarıya kadar kenarlarına da yayıyoruz.pişerken kabarmasın diye hamurun çeşitli yerlerine çatalla delikler açıp hamuru dinlenmek üzere 1 saat buzdolabına kaldırıyoruz.

sonra hamurun üzerine ekmek kırıntılarını serpiştiriyoruz. domateslerin kabuklarını soyup 1 cm eninde halka halka kesiyoruz. hamurun üzerine bunları da yerleştirip üzerlerine karabiber ve kekik serpiştiriyoruz. bir kapta 1 çay bardağı süt ve 3 yumurtayı çatalla çırpıp üzerine 1 su bardağı beyaz peyniri de ekliyoruz. sonra bu sütlü karışımı domateslerin üzerine gezdiriyoruz.

200 derece ısıttığımız fırının orta rafında yaklaşık 45 dakika pişiyor. üzeri güzelce kızarınca çıkartıyoruz. yanında çayla ve afiyetle yiyoruz.


No comments:

Post a Comment